~~Bir zamanlar, mutfakların vazgeçilmezleri arasında yer alan elekler, günümüzde çok fazla kullanım alanına sahip değil.
Yemek yapmak için başta un olmak üzere değişik hububat bakliyat ürünlerinin elenmesinde kullanılan, türkülere, şarkılara, şiirlere konu olan elekler, günümüzde unutulmak üzere olan eşyalar arasında yer alıyor.
Ancak, kullanımı azalmış olsa da elek hala maharetli hanımlar tarafından mutfaklarda kullanılıyor. Özellikle, eleklerin köylerde ve kırsal alanda yaşayan kadınlar tarafından daha çok kullanılıyor. Elek, bazı ev ve iş yerlerinde ise aksesuar amaçlı olarak kullanılıyor.
Erzurum’un az sayıdaki elek ustası arasında yer alan Mehmet Bayram, çırağı Ramazan Alkan zor günler yaşamasına karşın, elek yapmaya devam ediyorlar.
Erzurum’da yıllardır elek yaparak geçimini sağlayan Mehmet Bayram, Erzurum’da elek yapan tek kişinin kendisinin kaldığını artık eskisi gibi bu mesleğinden rağbet görmediğini teknolojiye yenik düştüğünü söyledi.
Bayram, “''Elek yapımı için gürgen ağacı ve tel gerekli. Daha önce Erzurum’da tel üretimi yapılmasına karşın, eleğe olan ilginin azalması nedeniyle şu anda üretim yok. Bir usta olarak gürgen ağacı ve teli, kullanarak değişik ebatlarda elek yapıyorum. Elek denilince akla ilk gelen un eleği oluyor. Özellikle evlerin mutfaklarını süsleyen ve bu elek, hala köylerde ve kırsal kesimlerde yaşayan ve ekmek yapan kadınlar tarafından çok da yaygın olarak kullanılmıyor. Büyük kentlerde ise bu elekleri, aksesuar malzemesi olarak kullananlar var. Şark köşelerini süsleyen malzemeler arasında da elek yaygın bir kullanıma sahip. Değişik ebatlarda yapılan eleklerin yanı sıra kalbur ve un eleği de yapıyorum. Ben 40 yıldır elek işi yapıyorum. Eskiden elek yapımına çak rağbet vardı ancak şimdi öyle değil. Erzurum’da elek yapan kimse kalmadı. Bu işi bir ben tek yapıyorum. Benim en son çırağım ise Ramazan Alkan çırağım bile bu mesleği yapmıyor artık başka işle uğraşıyor. Bundan 30, 40 yıl öncesine kadar eleğe çok rağbet vardı. Köylerden gelen vatandaşlar bizden elek yapmamızı isterlerdi. Hatta öyle ki siparişleri bile yetiştiremiyorduk. Ama şimdi öyle değil demir ve naylon elekler çıktıktan sonra bu meslek de bitme noktasına geldi.”dedi
Yıllardır elek çıraklığı yapan Ramazan Alkan, her meslek gibi elek ustacılığında bitme noktasına geldiğini söyledi.
Alkan, “ Ben ustamın yanında yıllardır bu işi yaptım. Ama şimdi her meslek gibi bu meslek de bitme noktasına geldi. Babam beni tutup getirdi bana en azından senin bir meslek sahibi olmanı istiyorum dedi ama şimdiki zaman baktığında meslek sahibi olmak para etmiyor. Erzurum’daki yetkililerin bu mesleklere sahip çıkmasını yeni çıraklar yetişme noktasında destek olmasını istiyoruz.Geleceğimizin çocuklarına bu mesleklerin aşılanmasını talep ediyoruz. “ diye konuştu