Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Hava Meydan Komutanlığı Vali Çiftçi’yi ağırladı
Hava Meydan Komutanlığı Vali Çiftçi’yi ağırladı
Meteorolojiden kar yağışı uyarısı
Meteorolojiden kar yağışı uyarısı
Erzurum 11 ayda 383 marka üretti
Erzurum 11 ayda 383 marka üretti
Erzurum patentte 2’inci sıraya indi
Erzurum patentte 2’inci sıraya indi
TÜRKPATENT Erzurum verilerini açıkladı
TÜRKPATENT Erzurum verilerini açıkladı
HABERLER>EKONOMİ
29 Ocak 2015 Perşembe - 12:34

Erzurum Civil Peyniri’ne özel yaklaşım

Üretildiği yerin ismiyle tanınan Erzurum civil peyniri gibi coğrafi işaret almış olan peynirlerin hijyen, mikrobiyoloji ve katkı gibi konularda Türk Gıda Kodeksi hükümlerine uygun olması kaydıyla aldıkları tescile göre istisnai olarak üretimi yapılabilecek.

Erzurum Civil Peyniri’ne özel yaklaşım

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından peynir ile ilgili Türk Gıda Kodeksi kapsamında yapılan ilk düzenleme yolda. Peynirin çeşidine göre üretiminden tuz-yağ oranına, etiket bilgilerinden muhafazasına kadar tüm standartları belirleyecek olan tebliğ, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.
 Sektör, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından olmak üzere toplam 106 kurumun görüşünü alarak peynir ile ilgili tebliği hazırlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu güne kadar Türk Standartları Enstitüsü tarafından hazırlanan standartlara göre yürütülen iş ve işlemleri genişleterek mevzuat kapsamına alıyor. Üretildiği yerin ismiyle tanınan Diyarbakır örgü peyniri, Edirne beyaz peyniri, Erzurum civil peyniri, Erzincan tulum peyniri ve Ezine peyniri gibi coğrafi işaret almış olan peynirlerin hijyen, mikrobiyoloji ve katkı gibi konularda Türk Gıda Kodeksi hükümlerine uygun olması kaydıyla aldıkları tescile göre istisnai olarak üretimi yapılabilecek.

 PEYNİRLERDE YAĞ ORANLARI YENİDEN DÜZENLENDİ
Ülke genelinde yaygın olarak üretilen beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri gibi peynirleri tanımlayan tebliğ ile peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta satışa sunulacak. Kuru maddede en az yüzde 45 yağlı olan peynirler tam yağlı kategorisinde yer alırken, yüzde 45-25 yağlı olanlar yarım yağlı, yüzde 25-10 yağ içerenler az yağlı, yüzde 10 ve altında yağ içerenler ise yağsız şeklinde adlandırılacak.
 Daha önce kuru maddede en fazla yüzde 30 yağ içeren peynirler için kullanılan ve halk arasında lightolarak da bilinen yağı azaltılmış ifadesi, yeni düzenleme ile kuru maddede yüzde 25’in altında yağ içeren peynirler için kullanılabilecek. Bu ürünlerin yağ içeriği etiket bilgilerinde en az 3 mm yüksekliğinde punto karakterler kullanılarak yazılacak.
 Peynirlerin etiketinde veya ambalajında tüketicinin yanıltılmasına neden olan “köy peyniri, geleneksel peynir, doğal peynir, çiftlik peyniri” gibi ibarelere yer verilemeyecek.

 PEYNİRLERDE AROMA KULLANILAMAYACAK
 Bakanlık, özellikle karışım peynirlerde yaygın olarak kullanılan ve tüketicinin yanıltılmasına neden olan süt ve süt ürünleri aroma vericilerinin kullanımını da yasaklıyor. Buna göre koyun sütü aroması, keçi sütü aroması ve tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericiler peynir üretiminde kullanılamayacak.
 Sadece tek bir türe ait süt kullanılarak üretilen peynirlerde, türün adı peynir adı ile birlikte etikette belirtilebilecek ve hayvanın resmi kullanılabilecek. Başka bir deyişle inek, koyun veya keçi sütünün ikisi veya üçü birden kullanılarak üretilen peynire inek, koyun ve keçi peyniri gibi ifadeler yazılamayacak ve hayvanın resmi kullanılamayacak.

 ÇİĞ SÜTTEN ÜRETİLEN PEYNİRLERDE OLGUNLAŞTIRMA SÜRESİ BELİRTİLECEK
 Çiğ sütten üretilen ve olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerde de etiket bilgilerinde üretim tarihinin ve “çiğ sütten üretilmiştir” ibaresinin en az 3 mm yüksekliğinde yazılması zorunlu olacak. Yine düzenlemeye göre çiğ sütten üretilen peynirlerde olgunlaştırma süresi en az 4 ay olacak. Bu tür peynirler için her türlü hijyen şartları sağlanmış olacak. Çiğ sütten üretilen peynirler dahil olgunlaştırılarak piyasaya arz edilen peynirlerin etiketinde “üretim tarihinden itibaren en az… gün olgunlaştırılarak piyasaya arz edilmiştir” ibaresi ile üretim tarihinin gün/ay/yıl olarak yazılması zorunlu olacak.
 Küflü peynir üretimi de kontrol altına alınacak. Peynir tebliğine göre küflü peynir üretecek üretici, kullanacağı küf kültürüyle ilgili özel izin almak için Bakanlığa başvuracak. Bakanlık gerekli risk analizi ve diğer değerlendirme sonuçlarına göre karar verecek.

 PEYNİRE TUZ AYARI
 Yeni düzenlemeyle peynirlerin içerebileceği maksimum tuz oranı mevcut uygulamaya göre yüzde 35 ila yüzde 61 arasında değişen oranlarda azaltılıyor. Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere kuru madde oranının yüzde 3 ile 7,5’i arasında tuz kullanılabilecek.
 Peynirlerin sertlik karakterleri, yağlılık sınıflandırması ve olgunlaşma sürelerini belirleyen tebliğ, ülkemizde yaygın olarak üretilen peynirlerin türüne göre değişmek üzere nem miktarını en az yüzde 40, en fazla 80 şeklinde sınırlandırıyor.

 PEYNİR 10 DERECENİN ALTINDA MUHAFAZA EDİLECEK
 Peynirlerin muhafaza, taşınması ve piyasaya arz edilme sürecinde 10 derecenin altında tutulması zorunlu olacak. Özellikle pazar, fuar vb. yerlerde peynirler, Türk Gıda Kodeksi’ne uygun ambalajlarda 10 derecenin altında muhafaza edilerek satışa arz edilebilecek.
 Peynir tebliğinin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri 2015 yılı sonuna kadar, yine mevcut işletmelerin yayım tarihinden önce piyasaya arz ettiği ürünler için 2016 yılı sonuna kadar geçiş süresi olacak.

 
ESTP’den Peygambere Saygı ve Zulme Lanet Yürüyüşü
 
Karasu güven tazeledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA’dan 2015 yol haritası
Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak başkanlığında gerçekleştirilen Kuzeydoğu ...
Bayır: ‘Önceliğimiz erdemli iş adamı yetiştirmek’
MÜSİAD Erzurum Şubesi 10. Olağan Genel Kurulu’nda güven tazeleyerek yeniden ...
Ovit Tüneli 2016’da hizmete girecek
Dünyanın en uzun 2. tünel projesi olan ve Rize'yi Doğu Anadolu'ya bağlaması ...
 
2014’ü 33’üncü kapattık
M.AKDAĞ-Erzurum 2014 yılında konut satış performansı bakımından Türkiye ...
TKDK’dan önemli uyarı
Erzurum Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ‘TKDK)’dan yapılan ...
KUDAKA mali destek gündemiyle toplandı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 62. Yönetim Kurulu Toplantısı, ...
 
SP’den ekonomik değerlendirme
Saadet Partisi GİK Üyesi ve Erzurum İl Başkanı Faik Çalık, adaletsiz gelir ...
Taşeronlar kadro umutlarını koruyor
M.COŞKUN-Taşeron işçilerinin en büyük arzusu kamu alanında kadro alabilmek. ...
Erzurum’da yeni Kırsal Kalkınma Hamlesi
TKDK Erzurum İl Koordinatörlüğü tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri