Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
Erzurum şirket sermayesinde 6. sırada
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
HABERLER>GUNCEL
3 Temmuz 2019 Çarşamba - 14:33

Erzurum ‘Gazi Şehir’

Bağımsızlık mücadelesinin başladığı ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum’da, 100. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Erzurum ‘Gazi Şehir’

Bağımsızlık mücadelesinin başladığı ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Erzurum’da, 100. yıl dönümü törenlerle kutlandı.

Aziziye Şehitliğini ziyaret ile başlayan etkinlik, İstanbul Kapı'da tören ve Havuz Başı mevkiinde bulunan Atatürk anıtına çelenk bırakma ile devam eti. Protokol son olarak Atatürk evini ziyaret etti. Atatürk evinde bulunan mumdan heykeller hakkında bilgi alan Erzurum Valisi Okay Memiş, Milli Mücadele dönemi belgeselini büyük bir ilgiyle takip etti.

23 Temmuz Erzurum Kongresi ve Milli Mücadele ateşinin yakıldığı şehir Erzurum’da etkinliklere Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Veli Tarakcı, Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ahmet Hacıoğlu, Erzurum Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, Palandöken Belediye Başkanı Muhammed Sunar, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan ve Kıbrıs gazileri katıldı.

100. YIL KUTLAMALARI

Milli Mücadele'nin 100. yılının kutlandığı Erzurum’da, kutlamalar gerçekleşti. Aziziye Şehitlik Parkı ziyareti ardından İstanbul Kapı’da düzenlenen törende konuşma gerçekleştiren Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen, “Erzurum’u ve bölgeyi işgal planlarına dahil eden itilaf devletlerinin, milletin bağımsızlık ve hürriyet aşkı karşısında, korkudan titremeye başladığı gündür. Bugün Rus işgalleri ve Ermeni mezalimini yaşamış hunharca katliamlara maruz bırakılmış, işkence ve soykırımların en acısını yaşamış bir kentin, mücadelesinin başladığı gündür” dedi.

Sekmen, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın ‘Benim Erzurum’a gelişim, bütün milletin ateşten bir çember altına alındığı bir zamana rastladı’ ve ‘Millet bir bütündür parçalanamaz’ sözlerine değinerek, “Manda ve himayenin asla kabul edilmeyeceğinin tüm dünyaya ilan edildiği gün bugündür. Erzurum tarihi hemen her döneminde stratejik konumu itibariyle işgale maruz kalmıştır. Erzurum insanı cesur gözü kara avunan ve koruyan oluşu bu yüzdendir. İzmir, Yunanlılar tarafında işgal edilirken ilk tepkiyi Erzurumlular göstermiştir” diye konuştu. Sekmen, Erzurum’un tarih ve mücadele açısından ne denli önemli olduğunu vurguladı.

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı şehirde yapılan kutlamalar esnasında, Havuz Başı'nda bulunan Atatürk anıtına çelenk bırakan ve devamında Atatürk evini gezen Erzurum Valisi Okay Memiş ise, Atatürk’ün Milli Mücadele için Erzurum’u tesadüfi olarak seçmediğini, Erzurum’un şehit kanıyla büyük bedeller ödeyen, gazi bir şehir olduğunu dile getirdi.

Erzurum Kongresi sebebiyle yapılan kutlamalarda Vali Okay Memiş, “Atatürk buraya geldiğinde çok riskli bir durumdaydı, orduyla ilişiği kesilmişti ve tutuklanma sürecindeydi. 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa en diri askeri birliği ile, ilişiği kesilen Atatürk’e ‘Paşam emrindeyim’ diyor. 57 gün Erzurum’da kalan Atatürk, tesadüfi olarak değil, şehitlerin kanıyla bedel ödediği için seçiyor. Atatürk’ü önce komisyon başkanı seçen, sonra fahri hemşehrilik beraatı daha sonrasında ise Erzurum Milletvekili seçerek Erzurum dadaşları büyük destek oldu. Gurur duyamamak mümkün değil anlatırken tüylerim diken diken oluyor” diyerek dönemin Milli Mücadele ruhunu paylaştı.

 
Aydemir: ‘Erzurum, daima yükselen değerdir’
 
Erzurum curlingte gündem oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da 100. Yıl coşkusu
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a gelişinin 100. yıldönümü etkinlikleri ...
100. Yıl etkinlikleri 6 Temmuzda başlıyor
Cumhuriyetin temellerinin atıldığı, Erzurum Kongresi’nin 100.yılı nedeniyle ...
DİB Kurban vekalet bedellerini açıkladı
Diyanet İşler Başkanı Ali Erbaş,” Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl ...
 
“Bizim tek bir sevdamız vardır, o da Erzurum”
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Oltu ilçesinde gerçekleştirilen ...
‘Kudüs, Filistin devletinin başkentidir’
ABD’nin Bahreyn’de düzenlediği “Filistin” konulu ekonomi çalıştayı protesto edildi.
Selçuk: “Erzurum’un projeksiyonundan etkilendim”
Selçuk, “Erzurum’un eğitim atmosferi içerisindeki geleceğe dönük olan ...
 
Türk Kara Kuvvetleri 2228'nci gurur yılında
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Kara Kuvvetlerinin 2228'nci kuruluş ...
Cumhurbaşkanlığı Atama Kararları yayımlandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan Atama Kararları ...
Askeralma Kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı
Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) çeşitli statülerde katılan personelin ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri