Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
434 zehir taciri ve sokak satıcısı yakalandı
Kaçakçılara darbe
Kaçakçılara darbe
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
‘Nemrut’un Develeri’ görsel şölen oluşturdu
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
8 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Jandarmadan terör operasyonu
Jandarmadan terör operasyonu
HABERLER>BÖLGEDEN
15 Mayıs 2019 Çarşamba - 15:48

Erzurum’da ‘tabla’, Ağrı’da ‘hamal arabası’: ekmek kapısı

İşsizliğin yoğun olarak yaşandığı yerlerden biri olan Ağrı’da, dört tekerlekli el arabalarıyla hamallık yaparak geçimini sağlamaya çalışan el arabacıları, taşımak için yük bulamadıklarından yakınıyor.

Erzurum’da ‘tabla’, Ağrı’da ‘hamal arabası’: ekmek kapısı

İşsizliğin yoğun olarak yaşandığı yerlerden biri olan Ağrı’da, dört tekerlekli el arabalarıyla hamallık yaparak geçimini sağlamaya çalışan el arabacıları, taşımak için yük bulamadıklarından yakınıyor.

‘Hamal arabası’ olarak bilinen dört tekerlekli yük arabaları, Ağrı’da yük taşıma işindeki önemini korurken el arabacı sayısının fazla olması hamallıktan geçimini sağlamaya çalışanların işini zorlaştırıyor.

Çoğu yoksul ailenin tek geçim kaynağı olan bu el arabaları, yaşlı genç demeden birçok yaş grubu vatandaşlar tarafından ilgi görüyor. Çarşı merkezi ve ara sokaklarda onlarca el arabacı görmek mümkünken, sayı bakımından fazla olmalarına karşın bu işten elde edilen gelirin çok az olmasından yakınan vatandaşlar, geçimlerini sağlayamadıklarını söyledi.

"EVİME DOĞRU DÜZGÜN SEBZE, MEYVE GÖTÜREMEDİM"

Uzun yıllardır el arabacılığı yaptığını söyleyen evli ve 4 çocuk babası Zeynel Abidin Kaya Ramazan ayından beri daha siftah yapamadığını söyledi. Taşımak için yük bulamadıklarını vurgulayan Zeynel Abidin Kaya, "El arabası ile hamallık yapıyorum. Saatlerce bekliyoruz. Bir vatandaş gelsin de yük çıksın taşıyalım. 10 lira bazen 5 lira alalım diye. Çoğu gün akşama kadar burada diğer arkadaşlarımla beraber bekleyip, hiç yük taşımadan evimize gidiyoruz. Hiç siftah yapmıyoruz bazen. Sadece bu işi yapıyoruz. Başka işim yok. 6 kişilik ailemi bu şekilde geçindirmeye çalışıyorum. Benim durumumda olan birçok arkadaşım var böyle. Geçinebilmek için oldukça zor şartlarda çalışıyoruz. Belki iki aydan beridir evime doğru düzgün bir sebze, meyve götürebilmişliğim yok" diye konuştu.

EL ARABACILIĞI DIŞINDA BİR İŞLERİ VE GELİR KAYNAKLARI YOk

El arabacılarının müşteri beklediği yerde seyyar satıcılık yapan Resul Bakış, el arabacılarının durumuna her gün şahit olduğunu ve onlar için bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Bakış, iş açısından imkanları kısıtlı olan Ağrı’da yapılacak başka iş olmadığı için bu işi yapan yüzlerce kişi olduğunu dile getirerek, "Ben cadde başlarında sürekli bu arkadaşları görüyorum. Bazen iş oluyor birkaç kuruş para kazanabiliyorlar. Bazen de hiçbir iş yapmadan evlerine dönüyorlar. Bazen kazandıkları parada 15-20 lira arası. Hepsi de bu iş ve para ile aile geçinmeye çalışıyorlar. Alıyorlar dört teker el arabasını, hamallık yapıp yük taşıyorlar. Bizim Ağrı’da bu yolla geçinmeye çalışan çok arkadaşımız var. Ben yetkililerden bunların iş durumuna çözüm bulmasını istiyorum. Başka da gelir kaynakları yok. Çoğu kişide kira ödüyor. Evleri bile yok" şeklinde konuştu.

İŞKUR’a defalarca başvurmasına rağmen olumlu dönüş almadığını ve diğer bütün iş arama girişimlerinin sonuçsuz kalmasının ardından son çare olarak el arabacılığı yapmaya başladığını dile getiren Halis Tekin ise, "Her gün saatlerce cadde başlarında iş bekliyoruz. Başka iş yok yapacak. Günlük en fazla 30-40 lira kazanıyoruz. Akşama kadar el arabası ile bütün şehri dolaşıyoruz. Hamallık yapıyoruz. Benim bir gecekondum var. Orada oturuyorum. Bir tane oğlum var. Oda işsiz, iş bulamıyor. İŞKUR’a başvurdu ama iş çıkmadı. Evlendiremiyorum. Gücüm yetmiyor. Çok zor durumdayım. Yaklaşık 25 yıldır bu şekilde geçinmeye çalışıyorum. Ama gün olur 5 lira alıyoruz. Onu da siz düşünün. 5 lira ile ne alınır? Ne yenir? Ağrı’da benim gibi binlerce el arabacısı var. Hepsi de aynı durumda. Hepsi de mağdur" dedi.

 
En yüksekte ilk 100’e az kaldı
 
Damal Bebeği’nin evi olacak
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
MUHAMMED AKDAĞ 16 Mayıs 2019 Perşembe 00:25

ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En yüksekte ilk 100’e az kaldı
Tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, ...
Nişancı’yı arama çalışmalarında bir ilk kullanılacak
Derebaşı Virajları'nda bastığı kar kütlesinin kopması sonucu uçuruma düşen ...
18 bin 775 adet fişek ele geçirildi
Van’da polis ekiplerince düzenlenen operasyonda 18 bin 775 adet fişek ele geçirildi.
 
Gülbey: “Ermeni Diasporası Ermenilerin düşmanıdır”
Gülbey, Ermenistan’da yaşayan Ermenilerin ekonomilerinin zayıflığı, Ermenistan ...
Kabe ve Beyaz Saray'da kullanılmıştı
Türkiye'de sadece Elazığ'da çıkan ve daha önce Kabe ile Beyaz Saray gibi ...
Ekinci, “Terörle olan kararlı mücadelemiz devam edecek”
Şehit aileleri ve gazilerle bir araya gelen Bingöl Valisi Kadir Ekinci, ...
 
Vali Pehlivan arama çalışmalarını değerlendirdi
Bayburt Valisi Ali Hamza Pehlivan, AA Bayburt muhabiri Abdulkadir Nişancı'nın ...
Narman Peri Bacaları ziyaretçilerini bekliyor
Erzurum’un Narman ilçesinde bulunan ‘Kırmızı Periler Diyarı’ olarak da ...
10 günde 1097 göçmen yakalandı
Ağrı İl Emniyet Müdürlüğünce Göçmen Kaçakçılığını önlemek, bu suç faaliyeti ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri