Türkiye İhracatçılar Meclisi Şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Erzurum’da şubatta 1.2, 2016’nın ilk 2 ayında 2,3 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. İlin iki aylık ölçütte ihracat değeri toplamı KUDAKA’da yüzde 44,72, Kuzeydoğu Anadolu’da yüzde 7.82, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 2.16, ülkede ise yüzde 0.01i’lik oran oluşturdu. İlden şubatta yapılan ihracat ocak ayına göre yüzde 10 oranında arttı.
ERZURUM VE BÖLGELER
2016 şubat döneminde Erzurum’da 1.2 milyon dolar, KUDAKA istatistik Bölgesinde 3,0 milyon dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde 17.7 milyon dolar, Doğu Anadolu Bölgesinde 60.5 milyon dolar, Türkiye’de 10,7 milyar dolarlık ihracat kaydedildi. Erzurum bölge illeri ihracat değeri yüksekliği sıralamasında 7’inci oldu.
İKİ AYLIK İHRACAT
TİM verileri bazında, 2016 yılı ocak ve şubat aylarını içeren iki aylık dilimde, Erzurum’da 2.3 milyon dolar, KUDAKA istatistik Bölgesinde 5.3 milyon dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde 30.4 milyon dolar, Doğu Anadolu Bölgesinde 110 milyon dolar, Türkiye’de 19,9 milyar dolarlık ihracat kaydedildi
BÖLGE İLLERİ
Doğu Anadolu Bölgesinde en fazla ihracat gerçekleştirilen il yine Malatya oldu. 2 aylık dilimde Malatya’dan 53,6, Elazığ’dan 18.9, Iğdır’dan 12,9, Ağrı’dan 11,9, Van’dan 4,1, Hakkari’den 3,7, Erzurum’dan 2,3 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Erzurum’dan 2016 yılı ocak ayında 1.1 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. İlde aylık ölçütte ihracat değeri değişim oranı yüzde 20.8 oldu.
TÜRKİYE İHRACATI 14 AY SONRA ARTIŞA GEÇTİ
İhracat, Şubat ayında 14 ayın ardından ilk kez artış göstererek yüzde 3,1 yükselişle 10 milyar 790 milyon dolar oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Şubat ayı ihracat verilerini Karaman’da açıkladı. 14 ayın ardından ihracatta ilk kez artışa geçilirken, Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 artışla 10 milyar 790 milyon dolara ulaşıldı. Sektörel bazda otomotiv endüstrisi 1 milyar 986 milyon dolarla ihracat liderliğini sürdürürken, bunu hazırgiyim ve konfeksiyon ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracat artışıyla moral bulduklarını belirterek, “İhracatın gücüyle önümüzdeki dönemde ortalama yüzde 5’lik büyüme hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Bülent Aymen de Karaman’ın Türkiye’de üretilen her üç bisküviden birini ürettiğini vurgulayarak kentin ekonomideki önemine vurgu yaptı.
İhracat, 14 ayın ardından ilk kez artışa geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre şubat ayında önceki yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 3,1 artışla 10 milyar 790 milyon dolar olurken kilogram bazında da yüzde 26 yükseliş gerçekleşti. Yılın ilk iki ayında ihracatta yüzde 16,9 kayıpla 20 milyar 387 milyon dolara ulaşılırken, son 12 ayda gerileme yüzde 10,8 düşüş ile 139 milyar 735 milyon dolar olarak gerçekleşti. TİM Başkanı Büyükekşi de ihracat artışının önemine değinerek ihracatçının moral bulduğunu dile getirdi.
Sektörel bazda ise şubat ayında en fazla ihracatı 1 milyar 986 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 425 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon, 1 milyar milyar 145 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörleri takip etti. Şubat ayında en fazla ihracat artışını yüzde 41,4 ile Savunma ve Havacılık Sanayi sektörü yakalarken, bunu yüzde 24,3 yükselişle Süs Bitkileri ve Mumülleri sektörü izledi.
PARİTE ETKİSİ AB BÖLGESİNDE DEVAM EDİYOR
TİM verilerine göre Şubat ayında da ihracatta parite etkisi 128 milyon dolarlık negatif etki yaptı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise yüzde 13,1 artış ile Almanya’ya, yüzde 15,7 yükselişle İtalya’ya, yüzde 12 büyümeyle Fransa’ya yapıldı. En fazla ihracat yapılan diğer ülkeler İngiltere’ye yüzde 4,5, Irak’a ise yüzde 5,8 oranlarında azalış oldu. Şubat ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 47 ile Ukrayna öne çıkarken, Mısır’a yüzde 46,7, Yunanistan’a yüzde 40, Fas’a yüzde 34, Bulgaristan’a yüzde 31, Hollanda’ya yüzde 25 ve Polonya’ya da yüzde 24 oranlarında yükseliş yaşandı.
Bölgesel bazda şubat ayı ihracat verileri incelendiğinde AB bölgesine yüzde 12, Afrika’ya yüzde 17, Okyanusya’ya yüzde 20, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 19 oranlarında arttı. Kuzey Amerika’ya yüzde 8 ve Ortadoğu ülkelerine ise yüzde 3 oranlarında gerileme oldu.
İSTANBUL İHRACATTA LİDERLİĞİ KAPTIRMADI
Şubat en fazla ihracat yapan ilk 10 ilin verilerine göre Kocaeli’nin ihracatı yüzde 4, Denizli’nin ihracatı da yüzde 3 düştü. İstanbul’un yüzde 2, Bursa’nın yüzde 9, İzmir’in yüzde 4, Ankara’nın yüzde 10, Gaziantep’in yüzde 12, Manisa’nın yüzde 8, Sakarya ve Hatay’ın ise yüzde 4 büyüme gösterdi. Karaman’ın şubat ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 yükselişle 26 milyon dolar oldu.
Şubat ayı ihracat verilerini Yunus Emre, Şeyh Edebali gibi gönül adamlarını yetiştiren Karaman’dan açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, bu ilin 2002 yılında 36 milyon dolar, 2015 yılında ise 8 kat artışla 304 milyon dolarlık ihracata imza attığını hatırlattı. Karaman Havalimanı projesinin devreye girmesiyle ilin ihracatının olumlu gelişmeler göstereceğine inandığını vurgulayan Büyükekşi, bölgenin hububat, bakliyat ve yağlı tohum mamullerinin dışında yeni sektörlerde de atılım yapacağını ümit ettiklerini dile getirdi.
TÜRKİYE ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YÜZDE 5 BÜYÜYECEK
Büyükekşi konuşmasında ayrıca dünya ekonomisindeki gelişmelere değinerek emtia, enerji ve petrol fiyatlarındaki sert düşüşleri hatırlattı. Dünya Ticaret Örgütünün güncel verilerine göre, dünya ticaretinde yüzde 11 düzeyinde gerileme yaşandığını kaydeden Büyükekşi, “Dünya genelinde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen ülkemiz geçen yıl 3. çeyrek itibarı ile yüzde 3,4’lük büyüme performansı gösterdi. Bu büyüme oranıyla, Çin ve Hindistan haricindeki gelişmekte olan ülkeler arasında önde geliyoruz. OVP’ye göre 2015 yılında yüzde 4, 2016 yılında yüzde 4,5 büyüme beklentisi bulunuyor. Önümüzdeki dönemde ortalama yüzde 5’lik büyüme hedefine ulaşacağımıza inanıyoruz. IMF’de, ekonomimizdeki olumlu seyir sonrası Türkiye’nin 2016 yılı büyüme oranını 0,3 puan yükselterek 3,2 olarak belirledi” diye konuştu.
YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜN ÖNCELİKLİ HEDEF
İhracatta öncelikleri arasında yüksek katma değerli ürünler olduğunun altını çizen Büyükekşi, “Bu konu TİM için bir misyona dönüştü” diyerek TBMM’den geçen ve bugün yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketinin hedefe ulaşmada büyük katkı sağlayacağına inandığını vurguladı. Ayrıca Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketi’nin de ülke ekonomisi açısından oldukça önemli olduğunun altını çizen Büyükekşi, “Eylem planı dahilinde, Tanıtım Fonu’nun devreye girmesinin, Türkiye hakkındaki kara propagandanın engellenmesi bakımından son derece hayati olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
İHRACAT DESTEK PAKETİ’ UMUTLA BEKLENİYOR
TİM ve ihracatçı birlikleri olarak bir süredir üzerinde çalıştıkları ‘İhracat Destek Paketi’ne de değinen Büyükekşi, hükümete arz ettikleri bu önerilerinin tüm sektörlerle ilgili makro önerilerin yer aldığını ve ihracatın kısa bir sürede hızlı bir şekilde artmasını sağlayacağına inandıklarını söyledi. Büyükekşi, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ‘İhracat Destek Paketi ile ilgili açıklamalarını da umutla beklediklerini dile getirdi.
Diğer yandan 2016 yılında dünyanın dört bir yanına ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Büyükekşi, “Dünya ticaretinin üçte birini, dünya ekonomisinin yaklaşık yarısını oluşturan 34 ülkeye ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz. Ayrıca 365 gün fuar mantığıyla hayata geçirmek istediğimiz ‘Türkiye Ticaret Merkezleri’ projemizi İran, B.A.E., A.B.D., İngiltere ve Almanya’da açmaya başlıyoruz. En önemli ihracat pazarımız olan AB ile gündemimizde olan Gümrük Birliğinin güncellenmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Ekonomi Bakanlığımızın liderliğinde, söz konusu bir güncellemenin, ekonomimize olası etkilerini analiz ettiriyoruz. Diğer taraftan, Trans Pasifik Anlaşmasının ülkemize ve sektörlerimize olası etkilerini analiz ettiriyoruz. Yakın zamanda bunlarla ilgili değerlendirmelerimizi kamuoyuyla paylaşacağız” diye konuştu.
KARAMAN ÜÇ BİSKÜVİDEN BİRİNİ ÜRETİYOR
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Bülent Aymen de tarımıyla, hayvancılığıyla, sanayisiyle, ihracatıyla şehir nüfusuna oranlandığında pek çok kenti geride bırakacak rakamlara sahip olan Karaman’ın önemine değindi. Karaman’ın artık Türkiye’nin en büyük 5 şirket, en büyük 5 ihracatçı, karını en çok artıran 5 şirketten birine sahip olma zamanın geldiğini kaydetti. Aymen, “Türkiye’de üretilen her 3 bisküviden birini siz burada Karaman’da üretirsiniz ama birileri sizin kolisini 3 dolara sattığınız ürünü gider 13 dolara satar. İstediğiniz kadar çok üretin, istediğiniz kadar hızlı üretin, istediğiniz kadar kaliteli üretin marka olamadığınız zaman rekabet edemezsiniz” diyerek Ar-Ge inovasyon, tasarım ve markalaşmanın önemine değindi.