Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Çiftçi’den Olur’da eğitim denetlemesi
Çiftçi’den Olur’da eğitim denetlemesi
Olur Gençlik Merkezi hizmete açıldı
Olur Gençlik Merkezi hizmete açıldı
Taşdemir: 'Centilmence maç oldu'
Taşdemir: 'Centilmence maç oldu'
Osman Özköylü: “Çok kırılgan takımız”
Osman Özköylü: “Çok kırılgan takımız”
Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Iğdır FK: 0
Trendyol 1. Lig: Kocaelispor: 3 - Iğdır FK: 0
HABERLER>EKONOMİ
4 Kasım 2013 Pazartesi - 00:57

Erzurum'dan İhracatta ekim rekoru

MAHMUT AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ekim ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’da ekim ayı ihracat rakamları 9 ayın üstüne çıktı.

Erzurum dan İhracatta ekim rekoru

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ekim  ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’da ekim ayı ihracat rakamları 9 ayın üstüne çıktı.Erzurum’da Ekim ayında 3.5 milyon dolar, bu yılın ocak-ekim döneminde ise 29,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiği açıklandı. Erzurum’un ülke ihracat payı ekimde yüzde 0.029, dokuz ayda ise yüzde 0.024 olarak hesaplandı.

ERZURUM AYLIK DAĞILIM

Erzurum’da ocak ayında 2.2 milyon, şubat ayında 3. milyon, mart ayında 2.4 milyon, nisan ayında 2.8 milyon, mayıs ayında 2.6 milyon, haziran ayında 3.1 milyon, temmuz ayında 3.8 milyon, ağustos ayında 3 milyon, eylül ayında 2.9 milyon, ekim ayında 3.5 dolar olmak üzere 10 ayda 29,3 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 2012 yılının aynı döneminde ise 37,3 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı.

BÖLGESEL DEĞERLER

Ekim  ayında KUDAKA sorumluluk Bölgesinde 3.6, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 17,6, Doğu Anadolu Bölgesinde 109.2 milyon dolarlık ihracat yapıldığı açıklandı.  Bu yılın ocak-ekim ayları arasında ise KUDAKA sorumluluk bölgesinde  31,6, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde 190,5, Doğu Anadolu Bölgesinde ise 1,03 milyar dolarlık ihracat kaydedildi.

ERZURUM’UN PAYI

Erzurum’un ekim ayı ihracat değeri KUDAKA sorumluluk bölgesinde yüzde 96,6, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 20, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 3,24 olarak belirlendi. İlin on aylık ihracat tutarı ise KUDAKA toplamında yüzde92,7, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde15,4, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 2.84’lük pay gösterdi.

ERZURUM AYLIK DEĞİŞİM

Erzurum Türkiye iller ihracat değeri sıralamasında 59’uncu oldu, ilin ülke payı ise yüzde 0.023’ten yüzde 0.029’a çıktı.Erzurum’da ekim ayı ihracatı, ocak ayına göre yüzde 58, şubata göre yüzde 4.3, mart ayına göre yüzde 42,9, nisana göre yüzde 22,3, mayıs ayına göre yüzde 36.1, haziran ayına göre yüzde 10,7, temmuz ayına göre yüzde 17,1, ağustos ayına göre yüzde 16, eylül ayına göre de yüzde 21 oranında arttı.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

TİM verilerine göre, on aylık dönemde Ağrı’da 43,4, Bingöl’de 7,6, Bitlis’te 3, Elazığ’da 204,6, Erzincan’da 2,1,Erzurum’da 29.3, Hakkari’de 244,1, Iğdır’da 114,7, Malatya’da 325,8, Muş’ta 37,8, Van’da 16.7 milyon dolar; Ardahan’da 391, Kars’ta 326, Tunceli’de 21 bin dolarlık ihracat yapıldı. Erzurum Bölge illeri ihracat değeri sırlamasında 8’inci olurken, Bölgede en fazla tutarda ihracatın gerçekleştirildiği il Malatya oldu.

TİM EKİM AYI İHRACAT RAKAMLARINI ÇORUM’DA AÇIKLADI

Türkiye İhracatçılar Meclisi Ekim ayı rakamları Çorum’da açıklandı. İhracat rakamlarının açıklandığı toplantıda yeni Anayasa’dan beklentileri hakkında açıklamada bulunuldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Yeni anayasada, girişimcinin önünü açacak, Türkiye’nin girişimci potansiyelini açığa çıkaracak düzenlemeler olması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

 Büyükekşi, yeni anayasa çalışmalarında 4 partinin üzerinde uzlaştığı 60 maddenin yasalaşmasının gündeme geldiğini belirterek şunları söyledi: “Temennimiz üzerinde uzlaşılan madde sayısının artması ve Türkiye’nin yeni bir anayasaya kısa sürede kavuşması yönünde.”

Yeni anayasa sürecini ihracatçılar olarak yakından takip etmeye devam ettiklerini dile getiren Büyükekşi, şöyle konuştu: “Hatırlayacağınız üzere bu konuda bir anket çalışması yapmıştık. İhracatçılarımızın yeni anayasa beklentilerini kamuoyu ile paylaşmıştık. İhracatçılarımızın yüzde 96’sı yeni Anayasanın girişim özgürlüğü ile yenilikçi ve rekabetçi ekonomi karşısında engel oluşturmayacak esneklikte olması gerektiğini ifade etti. Dolaysıyla yeni anayasa girişimcimizin önünü açacak Türkiye’nin girişimci potansiyelini açığa çıkaracak düzenlemeler olması gerektiğine inanıyoruz. Her ne kadar yeni anayasa süreci beklediğimizin altında hızla sürse de bu sürecin önemli olduğuna inanıyoruz.”

İhracat rakamları hakkında açıklamada bulunan Büyükekşi, Ekim ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 artışla 11 milyar 865 milyon dolar olduğunu açıkladı. Büyükekşi, yılın ilk 10 ayında toplam ihracatın yüzde 0.2 azalarak 124 milyar 357 milyon dolar olduğunu belirtti. AB pazarında da ihracat artışının sürdüğünü kaydeden Büyükekşi, Ekim ayında AB’ye ihracatın yüzde 4 arttığını bildirdi.

 Dünya ekonomisinin bu yılı yavaş büyüme ve kademeli toparlanma ile bitirdiğini dile getiren 2013 büyüme beklentilerinin yeniden aşağı yönlü revize edildiğini kaydeden Büyükekşi, “2013 küresel büyüme tahmini hem Dünya Bankası hem IMF tarafından yüzde 2.3 olarak öngörülüyor. 2014 yılında ise küresel ekonomik toparlanmanın birazdan hız kazanması ve küresel büyümenin yüzde 3 olması öngörülüyor. IMF tarafından açıklanan son rapora göre bu yılın tamamı için gelişmiş ümkelerde yüzde 1.2 ve gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 4.5 büyüme bekleniyor" dedi. Dünya ticaretinin büyümesinin halen zayıf seyrettiğini anlatan Büyükekşi, şunları söyledi: "Ana ithalat pazarının 3‘te 2‘sinin ithalatı geriledi. ABD, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Japonya’nın ithalatı ilk 8 ayda azaldı. Buna paralel olarak yılın ilk 8 ayında ihracata baktığımızda Çin hariç ilk 69 ekonomide ihracat artışı yüzde 0.6 olarak gerçekleşti.”

Türk ekonomisi hakkında açıklamalarda bulunan Büyükekşi, geçen yıl Türkiye ekonomisinde dengelemenin temel hedef olduğuna dikkat çekti.

 Ekonominin yüzde 4.1 olan net ihracat katkısı ile yüzde 2.2 büyüyebildiğini kaydeden Büyükekşi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yıl hedefimiz hem iç talep hem ihracat bazlı yani çift kanatlı büyümeydi. Ancak, bu yıl ihracatın büyümeye katkısı arzuladığımız düzeye ulaşamadı. Buna rağmen ağırlıklı olarak iç talep etkisiyle yılın ilk yarısında ekonomimiz yüzde 3,7 büyüdü. Geçen ay içerisinde 2014-2016 orta vadeli program açıklandı. 2013 için büyüme hedefi geçen seneki OVP’de yüzde 4 iken bu rakam yeni OVP’de yüzde 3.6 olarak revize edildi. 2014 yılı için yüzde 14 olarak açıklandı. Genel anlamda baktığımızda 2023 hedeflerimizle pek eşgüdümle değil."

SÜRECİN ÖNEMLİ OLDUĞUNA İNANIYORUZ

 Orta ve uzun vadede ihracata dayalı büyümeye mutlaka daha fazla ağırlık vermek gerektiğini anlatan Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti: "Kişi başı milli gelire baktığımızda Türkiye orta gelir tuzağı eşiğinden uzaklaşmak için büyüme temposunu hızlandırma ihtiyacını duyuyor. Türkiye’nin bir tasarruf açığı var. O yüzden ihracatçılar olarak tasarrufların mutlaka artırılması gerektiğine inanıyoruz. Ancak, bunun parelelinde yeni yatırımlar ARGE harcamalarının artması ve bilhassa ihracata yönelik yabancı sermaye girişleri ile ihracata dayalı büyüme modelinin oturtulması Türkiye için çok önemlidir. Bu açıdan da finansal kaynakların ihracat odaklı paylaşımı önem taşıyor. Kaynakların, tüketene aktarıldığı oranda üretene, katmadeğer oluşturana da aktarılması gerekiyor."

 Büyüme temposuna hız vermenin reçetesinin belli olduğunu anlatan Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı: "Biz, Türkiye'nin geleceğinin katma değer ve inovasyon olduğuna inanıyoruz. Yeni anayasa sürecini ihracatçılar olarak yakından takip etmeye devam ediyoruz. Hatırlayacağınız üzere bu konuda bir anket çalışması yapmıştık. İhracatçılarımızın yeni anayasadan beklentilerini kamuoyu ile paylaşmıştık. İhracatçılarımızın yüzde 96’sı yeni anayasanın girişim özgürlüğü ile yenilikçi ve rekabetçi ekonomi karşısında engel oluşturmayacak esneklikte olması gerektiğini ifade etti. Dolayısıyla yeni anayasa, girişimcinin önünü açacak Türkiye’nin girişimci potansiyelini açığa çıkaracak düzenlemeler olması gerektiğine inanıyoruz. Her ne kadar yeni anayasa süreci beklediğimizin altında hızla sürse de bu sürecin önemli olduğuna inanıyoruz.”

 
Erzurum Bölge ortalamasını geçti
 
Bugün Hicri Yılbaşı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Bölge ortalamasını geçti
M.AKDAĞ-Erzurum’da bu yılın 9 aylık ihracat değerleri artış oranı Doğu ...
Ekonomide şehirlerarası işbirliği
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından Kayseri’ye düzenlenen ...
‘OSB İl ekonomisinin kalbi’
Vali Altıparmak Kalekim’in Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete geçirdiği ...
 
Palandöken ve Konaklı özelleştirme sürecinde
Erzurum Valisi Dr. Ahmet Atıparmak başkanlığında yapılan toplantıda özelleştirme ...
‘Erzurum'da yatırım iklimi oluştu’
Altıparmak Erzurum’a önemli bir yatırım yapıldığını belirterek, "Erzurum’da ...
‘Kaçak ürün alma, kapıma kilit vurma’
‘’Kaçak ürün alma, kapıma kilit vurma’’ kampanyasına bir destek de Pasinler ...
 
Ekonomide yükseliş dönemi
M.AKDAĞ- Ekonomi Bakanlığı Ocak-Eylül döneminde gerçekleştirilen dış ticaret ...
Erzurum’da 2 Yabancı sermayeli şirket
M.AKDAĞ-TOBB 2013 Yılı Ocak-Eylül Ayları Arası Kurulan Yabancı Sermayeli ...
Erzurum’dan Kayseri’ye ekonomi köprüsü
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından Kayseri’ye düzenlenen ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri