Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aşkale HES göleti buz tuttu
Aşkale HES göleti buz tuttu
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
4 Ağustos 2015 Salı - 15:46

İcat parasızlıktan kağıt üstünde kaldı

Uzman Dr. Ahmet Karakaya ile Ziraat Mühendisi Memet Solak yatalak hastalarda bası yaraları oluşmaması için motorlu yatak tasarladı. Dünya’da bir ilk olan icat, maddi imkânsızlıklar nedeniyle sadece prototip olarak kaldı.

İcat parasızlıktan kağıt üstünde kaldı

Erzurumlu Uzman Dr. Ahmet Karakaya ile Ziraat Mühendisi Memet Solak yatalak hastalarda bası yaraları oluşmaması için motorlu yatak tasarladı. Dünya’da bir ilk olan icat, maddi imkânsızlıklar nedeniyle sadece prototip olarak kaldı.

Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi uzmanı Dr. Ahmet Karakaya 2011 yılında yatalak hastalarda sıkça görülen bası yaralarını önlemek için motorlu bir yatak geliştirdi. Dr. Karakaya kâğıt üzerinde kalan projeyi 2014 yılında Ziraat Mühendisi Memet Solak tarafından revize ederek patent aldı ve prototipini yaptırdı. Ancak proje maddi imkânsızlıklar nedeniyle prototipte kaldı. Seri üretime geçebilmek ve günde ortalama 10 yatak üretebilmek için 1 milyon dolar gibi bir yatırıma ihtiyaç duyduklarını söyleyen Uzman Dr. Ahmet Karakaya, bu yatırımı ancak devletin yapabileceğini dile getirdi.

“PROTOTİP KALMASIN”

İcadın prototip olarak kalmasını istemediklerini belirten Dr. Karakaya, “Asistanlığım zamanında yatalak hastaların bası yaralarını görünce çok üzülmüştüm. Onlarca hastalıkları nedeniyle değil de bu yaralardan hayatlarını kaybediyordu. Aklıma bu fikir gelince kâğıt üzerinde çalışmaya başladım. Sonrada patent aldım ancak yüksel maliyet nedeniyle bir şey yapamadım. Geçtiğimiz yıl da Ziraat mühendisi arkadaşım Memet Solak ile projenin üzerinde yeniden çalıştık ve bir kez daha patent aldık. Destek için bazı kurumlara müracaat ettik ancak istediğimiz sonucu alamadık” dedi.

“DESTEK OLMAZSA YAPAMAYIZ”

Kâğıt üzerindeki projeye hayat vermek için prototip hazırladıklarını da anlatan Dr. Karakaya, desteklerinden dolayı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve Ata Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recep Sadeler’e teşekkür etti. “Kendi imkânlarımızla seri üretim yapmamız mümkün değil” diyen Dr. Karakaya, şöyle devam etti. “Seri üretime geçebilmek ve günde ortalama 10 yatak üretebilmek için 1 milyon dolar gibi bir yatırıma ihtiyaç var. Böyle bir rakamı bizim karşılamamız mümkün değil. Bakın Türkiye’de bası yaralarıyla ilgili yapılmış bir araştırma yok. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 60 bin kişi bası yaraları nedeniyle hayatını kaybediyor.”

2,5 MİLYON KİŞİ ETKİLENİYOR

“Ayrıca bası yaralarının ülkeye maliyeti ise 11,5 milyar dolar. Sadece 1 ve 4’üncü evrelerdeki yaraların kişi başı maliyeti 60 bin lira olarak hesaplanıyor ve bu durum ülkedeki 2,5 milyon kişiyi etkiliyor. Türkiye’deki maliyetlerin de bunlardan farksız olmadığı düşünülüyor. Biz geliştirdiğimiz yatakla, yatalak hastalarda yatağın hastaya uyguladığı basınç noktalarını değiştirdik. Hali hazırdaki yataklar makro düzeyde basınç azaltırken, bizim tasarımımız vücuda basıyı mikro düzeyde azaltmakta ve hastaya pozisyon verebilmekte.

BASI YARASI NEDİR?

Yatağa bağımlı hastanın vücudundaki kemik çıkıntıları ile yatak arasında kalan yumuşak dokulara, vücut ağırlığının burada oluşturduğu basınç nedeni ile kan gidemez. Kan dolaşımın bozulmasıyla birlikte, dokulardaki hücreler beslenemez. Yeterli beslenemeyen hücreler de ölür ve bası yaraları oluşur. Bası yaralarının oluşmasını tetikleyen nedenler basınç, sürtünme, vücut sıcaklığının yüksek olması ve cildin ıslak bırakılmasıdır. Yatalak olan yaşlı hastalarda, felçli hastalarda, vücudunda çok sayıda kırık kemik olan hastalarda ve Alzheimer hastası olan yaşlılarda bası yarası oluşma riski daha fazladır. Bası yaraları beslenme, mineral ve vitamin eksikliği, kan değerlerin bozulması, şeker hastalığı, kan dolaşımı bozukluğu gibi durumlarda daha hızlı oluşur ve eğer bu nedenler ortadan kaldırılmazsa çıkan yaralar daha geç iyileşir. Hatta bazen yara hiç bir iyileşme göstermeyebilir.

 
ESKİ’de ağaçlandırma seferberliği
 
Yürek parçalayan veda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GHSİM'de öncelik hizmette kalite
Erzurum GHSİM personeline ISO 9001:2008 kalite yönetim belgesi eğitimi veriliyor.
Görmez gündemi değerlendirdi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Şehitlerimize karşı en ...
‘İslam Dünyası’nda doğru bilgiye ihtiyacımız var’
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Yurtdışı ...
 
Gençlere “İş Hayatına Uyum” Semineri verildi
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nde devlet korumasında olup, kamuda ...
Eğilmez tarihi gerçekleri paylaştı
Eğilmez,'Türk hakimiyetini zayıflatmak, kesintiye uğratmak ve nihayetinde ...
Malazgirt senaryosunu gerçekleştirmek istediler
Erzurum’un Horasan ilçesinde görev yaptığı İlçe Garnizon Komutanlığına ...
 
İmamoğlu’ndan dikkat çekici yorum
DİLEK BAYRAK-Erzurum İl Müftü Yardımcısı Muharrem İmamoğlu, dilenciliğin ...
TİKA’dan Hoton Türkleri’ne Büyük Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan’ın ...
Memur Sen’den Birlik vurgusu
Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, “Türkiye’yi kan ve gözyaşına boğarak umutsuzluk ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri