İran’ın köklü şehirlerinden Tebriz’de düzenlenen Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) V. Olağan Kongresi, bölgenin sorunlarıyla ilgili önemli çözüm yolları sunan ve açılımlar sağlayan bir nitelikte gerçekleştirildi.
KONGRENİN KAPSAMI
Özellikle kongre kapsamında “Yükseköğretimde Akreditasyon Sorunu ve Çözüm Yolları” ve “Kafkasya Coğrafyasında Organ Nakli Sorunları” başlıkları çerçevesinde gerçekleştirilen paneller ve değerlendirme oturumunda hayati öneriler sunuldu. Kongre sonunda KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından önemli mesajlar verildi.
KORKMAZ’IN DEĞERLENDİRMESİ
KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz: “KÜNİB, Ellerimizi ve Yüreklerimizi Birleştirme Projesidir.”
Değerlendirme oturumunun sonunda konuşan KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB’i “Ellerimizi ve yüreklerimizi bu coğrafyanın geleceği ve çocukları için birleştirme projesi” şeklinde niteleyerek, birlik tarafından yapılan tarihi çalışmaların önemini şu şekilde özetledi: “Her şey dünyada kayboluyor. Ama dünyada kaybolmayan bir şeyler var. İşte Dede Korkut’un 200. okunuş yılını kutluyoruz. Belki 2000. yılı da kutlanacak. Çünkü aşkla yapılan her şeyin hayatta yansımalar bulduğuna inanıyorum. Bu nedenle bizlerin gelecek kuşaklara yankılanacak güzel sesler ve sedalar bırakmamız gerekiyor. İşte KÜNİB olarak tehlike altındaki dillere dünyada ilk dikkat çeken kuruluşuz. Harvard Üniversitesi ve UNESCO’nun desteği ile KÜNİB olarak Ardahan’da ‘Tehlike Altındaki Diller Sempozyumu’nu yaptık. Nitekim bir şey insanın yüreğinde doğar ve büyür. Yürekte doğmayan, büyümeyen ve kökleşmeyen hiçbir şey hayatta da kökleşemez.”
KÜNİB’İN ÜYE SAYISI 90’I AŞTI
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın KÜNİB’e her zaman destek olduğunu hatırlatan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Sonsuzluğa dokunduğumuz yüreğimizle YÖK’e teşekkür ediyorum. Katılımcı rektörlerimizle bugünkü sayımızla 90’ı aştık. Daha da çoğalacağımıza inanıyorum. Çünkü bütün amacımız bu topraklarda bir farkındalık yaratmaktır. Çocuklarımızı el ele tutuşturmak, yürek yüreğe tutuşturmaktır. Bu toprakların çocukları sahip oldukları kaynakları refah, huzur ve dünya barışı için kullanıp değerlendirmelidir. Böyle bir farkındalık yaratmak azmimiz vardır. Elimizi uzattık. Bu coğrafyada uzatılan hiçbir el geri çekilmez. Bu coğrafyanın toprakları çok bilindiktir. Bir ekersiniz size bin verir. Bir adım gidersiniz size bin adım gelirler.” diyerek, Birliğin bölge için çok değerli amaçlar ve projelerle yoluna emin bir şekilde ilerlediğini belirtti.
Kongreye çeşitli ülkelerden katılarak büyük katkı sunan katılımcılara teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Değerli rektörlerimize, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Sayın Kemal Abdulla, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu Bey’e, Kıbrıs’tan gelen Suat bey ve ekibine, değerli basın mensuplarına, Ardahan Üniversitesi değerli temsilcilerine, KÜNİB Genel Sekreteri Prof. Dr. Orhan Söylemez hocama, Prof. Dr. Gürkan Doğan Hocama, Prof. Dr. Ghadir Golkarian Hocaya çok teşekkür ediyorum. Birliğimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bugün çok güzel şeyler tartıştık. Organ nakli, akreditasyon meselesi ve Hepatit B konusu… Bütün bunların olumlu sonuçlar vereceğinin düşünüyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
OLAĞAN KONGREDE SONU BİLDİRGESİ OKUNDU
KÜNİB İran Temsilcisi Prof. Dr. Ghadir Golkarian moderatörlüğünde yapılan “Değerlendirme Oturumu”nda bir sonuç bildirgesi okundu. Sonuç Bildirgesi’nin okunması, Tebriz Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammedreza Pour Mohammedi, KÜNİB Gürcistan Temsilcisi Prof. Dr. Roin Kavrelaşvili, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan ve Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı tarafından gerçekleştirildi.
Tebriz Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammedreza Pour Mohammedi, “Bu çalışmalar kapsamında akademisyen ve öğrenci mübadelesi daha da gelişerek devam edecektir.” diye konuştu.
Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, kuruluşundan itibaren KÜNİB’e kendi çocuğu gibi çok büyük emekler veren KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Ardahan Üniversitesi çalışanlarına teşekkür ettiğini belirterek, “KÜNİB bölge ülkeleri ve insanlarının barışı, huzuru ve refahına yönelik bilimsel çalışmaların öncülüğünü yapmaktadır. KÜNİB bölgesel geleceğe çok önemli katkılar yapacak olan bir birliktir.” dedi.
KÜNİB Gürcistan Temsilcisi Prof. Dr. Roin Kavrelaşvili, özellikle kongrede ele alınan konular başta olmak üzere, bölgesel sorunlara karşı üye üniversiteler tarafından ortak çalışma yapmasının hayati olduğunu dile getirdi.
Değerlendirme oturumunun ardından KÜNİB üyesi üniversite rektörleri ve temsilcilerinin toplu hatıra fotoğrafı çektirmesi ile kongre tamamlandı.