RECAİ DENİZ -SAMİ DEMİR-GALİP KILINÇ
MUŞ (İHA) - Malazgirt Zaferi’nin 942’inci yıl dönümü etkinlikleri Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla Muş’un Malazgirt ilçesinde başladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende büyük sultan Alparslan ve aziz şehitlerimiz anısına Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu. İl Müftüsü Recep Uzun’un duasının ardından protokol konuşmalarına geçildi. Malazgirt Belediye Başkanı Mehmet Nuri Balcı, bin yıllık kardeşliği olan bu milletin birlik ve beraberliğinin bozulmayacağına dikkat çekti.
Malazgirt Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy ile Muş Valisi Vedat Büyükersoy’un da birer konuşma yapmasının ardından kürsüye çıkan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, tarihimiz açısından Malazgirt’in çok büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, “Bu büyük mücadele Anadolu’nun kapılarını Müslüman Türk ordularına açtığı gibi Anadolu Selçuklu Devleti’nin temelini de atmış oldu. O tarihte Anadolu bugünkü kültürünü ve değerlerini kazanmış oldu. Kürt’ü ile Türk’ü ile Laz’ı ile Çerkez’i ile bugün bir millet olabildiysek, 1071’e borçluyuz. Tarihimi çok derin ve çok büyüktür. Tarihimiz aynı zamanda geleceğe dönük olarak da çok güçlü bir tarihtir. Artık 21. yüzyılda kılıçlarla değil, kalem ve bilgisayarlarla mücadele edeceğiz. Atalarımıza layık olacak şekilde en yüksek makamlara geleceğiz” dedi.
Bu ülkenin adil bir milletten oluştuğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, daha fazla demokrasi ve adalet diyerek, ülkemizin gelişmesinde barış ve kardeşliğe, birlik ve beraberliğe önem vereceklerini kaydetti.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ise Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlerin birliğimizi ve dirliğimizi pekiştirmek için bir araya geldiklerini vurguladı. Kılıç, “942 sene önce bu ovada Kürt ile Türk’ün ortak kaderi yazıldı. O nedenle diyoruz ki Malazgirt 1071, kaderimiz bir. Allah kaderimizi bozmazın. O gün Sultan Alparslan ve ordusu aynı geleceği oluşturmak için kol kola oldular, omuz omuza oldular, sırtlarını birbirlerini verdiler. İhaneti asla akıllarından geçirmediler. Onun için 1071’de Malazgirt ordusunda bir ordu kendinden kat kat büyük bir orduyu dize getirdi” dedi.
Bu toprakların o günden beri öz vatanı, anayurdu, memleketi ve namusu olduğunu vurgulayan Kılıç, “Doğarken, hiçbirimize ‘anne dilin ne olsun’ diye sorulmadı. Anamızdan duyduğumuzun ilk ninninin dilinin takdiri bizde olmadı. Bizim elimizde olmayan farklılıklarımız için kavga etmeye değmez. Anaların gözyaşına, babaların yüreğinin yangın yerine dönüştürülmesine değmez. Türk’ün, Kürt’ün Arap’ın bir yazılan kaderine sahip çıkmak hepimizin boynunun borcudur. Milletimiz ayağa katlığı için aramıza nifak sokmak isteyenler olacak. Ama biz onlara fırsat vermeyiz. Çünkü biz kardeşiz. Sadece Malazgirt’te değil Sarıkamış’ta donarken, Çanakkale’de omuz omuza savaşırken kardeştik. Eğer Malazgirt’te bu kapılar açılmasaydı, muhtemelen 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kapıları açılmayacaktı. 9 Eylül’de düşman İzmir’den denize dökülemeyecek ve Türkiye Büyük Millet Meclisi kurulamayacaktı. Malazgirt 1071, kaderimiz bir” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin hedefinin 2071 olduğunu kaydeden Bakan Kılıç, “1071’de almış olduğumuz kökleri 2071’e salıyoruz. Bunu bizler görmesek de bu meydanlarda Alparslan’ın torunları görecektir. Biz kimsenin aramıza nifak tohumu sokmasına izin vermeyiz. Ezilenlerin, kimyasal silahlara maruz kalanların bir duaya ihtiyacı varken biz birbirimize düşemeyiz” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından temsili Sultan Alparslan gazileri ile birlikte tören alanına giriş yaparak, Anadolu’nun anahtarını Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a teslim etti.
Türkiye’nin değişik illerinden gelen 1071 Alpaslan’ın buluştuğu Malazgirt Zaferi kutlamaları, gün boyu devam edecek.