Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Güneş enerji santralinde fen bilimleri dersi
Güneş enerji santralinde fen bilimleri dersi
Hınıs’ta kaçakçılık operasyonu
Hınıs’ta kaçakçılık operasyonu
Malazgirt-Ahlat Karayolu ulaşıma kapatıldı
Malazgirt-Ahlat Karayolu ulaşıma kapatıldı
Kurubaş Geçidi ulaşıma kapatıldı
Kurubaş Geçidi ulaşıma kapatıldı
Cankurtaran Geçidi zincirsiz araçlara kapatıldı
Cankurtaran Geçidi zincirsiz araçlara kapatıldı
HABERLER>EĞİTİM
3 Ekim 2013 Perşembe - 12:22

ÖĞDER okullarda mescid istedi

ÖĞDER (Şuurlu Öğretmenler Derneği) Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, yaptığı açıklamada yeni yapılan okul projelerine mescid konulması gerektiğini söyledi.

ÖĞDER okullarda mescid istedi

ERZURUM (İHA) - ÖĞDER (Şuurlu Öğretmenler Derneği) Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, yaptığı açıklamada yeni yapılan okul projelerine mescid konulması gerektiğini söyledi.
Ülkemizde önemli ve olumlu gelişmelerin olduğu bir dönemde temel insan hakları, din ve ibadet özgürlüğü kapsamında hakların uygulanması konusunda devletin uygulamalarda kolaylaştırıcı ve çözüm üretici olması gerektiğini anlatan İkinci, “Öğrenci ve öğretmenlerin ibadetlerini okullarında rahatça yerine getirebilecekleri ortam sağlanmalıdır. Yeni Ortaöğretim Yönetmeliği’nde, “Talep olması halinde ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak uygun mekan ayrılabilir” ifadesi ile öğretmen ve öğrencilerin ibadet ihtiyaçlarını giderebilecekleri yeterlilikte mescid açılması gerekmektedir. Bir çok okulumuzda ihtiyaca cevap vermeyecek derecede depo, hizmetli odası, malzeme odasında vs gizli yerlerde konulan seccade ile ihtiyaç kısmen giderilmeye çalışılıyor. Bir çok okulda halen daha mescid hiç yok. Mescid sıkıntısı sadece okullarda değil devlet kurumlarında da yaşanıyor. Birçok kaymakamlıkta, devlet kurumunda da mescid yok veya atıl yerlerde bulunuyor” dedi.
Haftada 6 saat Din, Kuran-ı Kerim, Hz Muhammedin Hayatı ve Temel dini bilgiler dersi verildiğini hatırlatan İkinci, “Öğrenci bu öğrendiklerini nasıl ve nerde uygulayacak. İslama girdikten sonra birinci şart olan namazı bilmek yetmez. Uygulamak lazım. İnsan sadece beden midir? İnsanı yalnız bir et yığınından ibaret saymak doğru değildir. İnanmayan inanmasın ama inananlar için ebedi hayatın besin kaynağı da ibadetlerdir ve bunların en başında namaz gelir. Namaz, ruhun gıdasıdır ve ruh onunla ayakta durur. Onu geliştirmemek, gelişimine ayak bağı olmak, insana yapılacak olan en büyük zulümdür. İnancını yaşamakta zorlanan veya yaşayamayan insan doğru eğitilmiş de olamaz. Çünkü eğitim, kişilik geliştirme süreci olduğu kadar, fıtratın da yaratanın emirlerine uygun gelişim sürecidir.Bu konuda yetkili makamdakiler bu konuya eğilmeleri gerekiyor. Özellikle okullarda namaz bilincinin verilmesi gerekir. Uygulamasını isteyen velilerin öğrencilerine isteğe bağlı uygulamalı anlatılması, öğretilmesi ve uygulamasına fırsat verilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı Milli Eğitim Müdürlükleri ve okul idarelerince, okullarda uygun yerlere ibadet yeri ihtiyaca cevap verecek büyüklükte açılmalıdır. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığından yeni bir talimat beklenmemelidir. Okullara giden müfettişlerde okullardaki kantini teftiş ettikleri gibi mescidin uygunluk durumunu da rapor etmelidir.Ayrıca bundan sonra MEB, yeni yapılacak okul projelerine mescitleri de eklemeyi unutmasın. Okullarımızda ki bir diğer problemde Cuma namazıdır.Bir çok okulumuzda Cuma saatine ders konuluyor.Mesai ayarlamasında buna dikkat edilmiyor.Bu konuda mağdur olan binlerce öğrenci ve çok sayıda öğretmen var.Bu konuda çözüme yönelik ciddi bir adım atılmadı. Cuma günü ders saatlerinin Cuma namazına göre yeniden ayarlanması gerekiyor.Cuma günü bir saat az ders konulabilir. Mesai buna göre ayarlanabilir. Öğle de giriş ve çıkış saatleri uygun bir şekilde düzenlenebilir.” Diye konuştu.
Dünyada okullarda din dersine yer veren gelişmiş ülkelerin tamamına yakınında din eğitimi ve öğretiminin zorunlu eğitimin ilk yıllarında başladığını kaydeden İkinci daha sonra şunları kaydetti; “Dini bilinç ve kimlik oluşturacak ve dengeli bir dindarlık gerçekleştirecek din eğitimi ve öğretiminin etkili olarak verileceği yaş dilimi çocukluğun ilk yıllarıdır. Zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi mevcut duruma göre yalnızca 4. Sınıfta kalmaktadır. Yeni kanunla birlikte Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilkokul 1. Sınıftan Lise son sınıfa kadar içeriği yeniden düzenlenmek suretiyle zorunlu, ahlak ve ibadet dersleri de isteğe bağlı olarak okutulması sağlanmalıdır. Kamuda başörtüsünü yasaklayan yönetmelik değişiyor diye memnuniyetimizi belirtiyoruz fakat MEB’in koyduğu yeni yönetmelikle ortaokul ve lise kız öğrencilerine örtünme yasağı getirildi. Bununda düzeltilmesini, yanlışın bira önce değiştirilmesini MEB ’den bekliyoruz. Türkiye’de din eğitimiyle ilgili bir düzenlemede bulunurken, sadece bu eğitime muhatap olmak istemeyen vatandaşların şikâyetleri doğrultusunda değil, din eğitimi talebi olan ve bunu yeterli düzeyde alamadığını düşünen vatandaşların istekleri doğrultusunda da konu değerlendirilmelidir. Toplum içinde dini kültürel bir olgu olarak görenler olabileceği gibi, anaokulundan itibaren isteğe bağlı din eğitimi almak isteyen kesimlerin de olması tabii karşılanmalıdır. Bunu İstemeyenler, diğerlerinin bu eğitimden mahrum olmasını savunmamalıdırlar.”

 
Mehdiefendi’de kentsel dönüşüm
 
İl Koordinasyon Kurulu toplandı
YORUMLAR
Toplam 30 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 4 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
10 Ekim 2013 Perşembe 22:01

Camilerin yetersiz olduğu görüşü tartışılır. Ama mescit konusu aşikardır

Yorumu oyla      9      5  
doğal davranış 7 Ekim 2013 Pazartesi 23:37

osmanlıya dönüşün gereği olarak yeni düzenleme yapılması doğal olur

Yorumu oyla      8      5  
misafir 7 Ekim 2013 Pazartesi 16:01

ülkemizin batısı ile doğusu arasında 1 saatten biraz fazla namaz saati farkı var hangi ildeki nasıl ayarlasın bu vakitleri 45 dakika namaz için vakit ayrılsa akşam çıkışında illere göre trafik vb problemleri var kaldı ki eğitimin kalitesi için gereken herşeyi bir tarafa bırakıp namaz vakitleri üzerinden bu tartışmaları yapmak eğitimci camianın şiarı olmaması gerek.

Yorumu oyla      8      5  
DİN'e 7 Ekim 2013 Pazartesi 10:59

İnkar edip dinden çıkandan sana ne? İslam da DİN POLİSİ, JANDARMASI MI var ki kontrol edile ve zorlana! Kuranı tekrar tekrar okuyunuz lütfen: ENAM:Allah dileseydi ortak koşmazlardı. Biz seni onların başına bir bekçi yapmadık. Sen onlara vekil (onlardan sorumlu) da değilsin.﴾107﴿İSRA:Kim doğru yolu bulmuşsa, ancak kendisi için bulmuştur; kim de sapıtmışsa kendi aleyhine sapıtmıştır. Hiçbir günahkâr, başka bir günahkârın günah yükünü yüklenmez. Biz, bir peygamber göndermedikçe azap edici değiliz. (15﴿ dahası da var da okursunuz artık.

Yorumu oyla      7      6  
Mökkem dadaş 7 Ekim 2013 Pazartesi 10:30

yorumları tamamen okuyunca kendimi gavur memleketinde hissettim. aman neymiş okullara mescid açılırsa başkalarıda kilise sinegog istermiş. O zaman bende çanakkalede, dökülen kanın hesabını isterim. Bu kadar lightlaşmanın manası yok. Bu ülke müslümanların ülkesidir.

Yorumu oyla      10      5  
din 6 Ekim 2013 Pazar 21:45

dinde zorlama Müslüman olmayana yoktur. Müslümanlığı kabul edenin ben yapmam deme hakkı yok. yapmasa günahkar olur.inkar ederse dinden çıkar.

Yorumu oyla      10      6  
FUAT 6 Ekim 2013 Pazar 01:42

Cem evi isteyenler kilise yada sinagog veya başka ibadet yerlerin okullarda açılmasını ileride dernekler isteseler aynı desteği verecek misiniz yoksa sadece vatan millet Sakarya veya sadece köşede bir yorum olsun da ne olursa olsun mantığı ile mi hareket edeceksiniz inanın samimi olamayacağınıza inanıyorum çünkü artık bu ülkede azınlıkların varlığını kabul etmek zorundasınız ve onlarda aynı hak ve özgürlüklere sahiptirler,(çünkü yeni yasada bu madde özellikle vurgulanmıştır SnBaşbakanımız tarafından) ne dersiniz yani okulda bir mescit açıldığını ve yanına da bir kilise veya cem evi açılmasına acaba hoşgörülü davranacak mısınız .........!?selamlar

Yorumu oyla      11      6  
Osmanlı'ya 5 Ekim 2013 Cumartesi 20:21

Osmanlı ile derdimiz yok, geçmişimiz, gurur duyarız. Ancak neden son yıllarında bu hale geldiğine de bakmak lazım: Tekke- Zaviye açacağına ( Bir kısım Tekkelerinde ne olduğunu lütfen Diyanetten araştırınız)İlim Yuvaları açabileydi, İbadet Deyip dünyayı unutmayaydı, Boynunu da Bükmezdi. Bugünkü İslam ülkeleri farklı mı? Çoğunda " Allahuekber" deyip din kardeşini kesilmiyor mu? ZORUNLU İBADET"e gelince, umarım işinize yarar. BAKARA SURESİ : "Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır. O halde kim tâğûtu tanımayıp Allah'a inanırsa, kopmak bilmeyen sapasağlam bir kulpa yapışmıştır. Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir. ﴾256﴿"

Yorumu oyla      9      6  
'İslam da ibadet zorunludur' 5 Ekim 2013 Cumartesi 17:42

BAKARA: Dinde zorlama yoktur. Çünkü doğruluk sapıklıktan iyice ayrılmıştır. O halde kim tâğûtu tanımayıp Allah'a inanırsa, kopmak bilmeyen sapasağlam bir kulpa yapışmıştır. Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir. ﴾256﴿

Yorumu oyla      9      4  
Osmanlı 5 Ekim 2013 Cumartesi 16:06

osmanlı denilince hemen 1.Dünya savaşı yıllarımı akla gelmesi lazım.Osmanlı ilimde teknikte sanatta dünya lider olmuştur.bunu 400 yıl sürdürmüştür.Osmanlı devlet adamalrı son dönemde batıya gidip beyinlerini düşünclerini bu günkü aydınlar(!) gibi kiraya vermişler işte o zaman zilleti yaşamıştır.İslam da ibadet zorunludur.öğlen 12 30 dan akşam kadar okuldan çıkamayan öğrenci namazlarını nasıl kılsın.okulda mescid olacak elbet.bunun illa cami gibi büyük olması süsl olması gereği yok.ama en az 20 kişinin namaz kılabileceği bir yer tahsis edilmeli.başımızın batılı devletler önünde eğik olmasının sebepleride farklı onlar farklı yazı konusu.ama maneviyatımız gititkçe sarsılıyor.gençliğimiz gün geçtikçe hedonistleşiyor.buna karşı manevi eğiitm,inanç ve ibadetler mutlaka olması lazım.bunu isterken teknik olmasın diyen zaten yok.en sıkı eğitimler dersler ve eğitimler verilsin

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘ATAÜNİ örnek oldu’
Vali Altıparmak kadınların üretime katılmasının önem arz ettiğini aktararak: ...
KUDAKA’dan Akademisyenlere destek
Bölge potansiyelinin tespiti ve harekete geçirilmesi amacıyla, Erzurum-Erzincan ...
Yatılı Erkek Kur’an Kursu’nun temeli atıldı
Oltu Birlik ve Beraberlik Vakfı bünyesinde yapılacak olan Yatılı Erkek ...
 
KÜNİB 2014 Erzurum'da
Rektör Koçak, "Türk üniversite dünyası çalışma alanı tespit edildi ve ...
Narman öğretmenevi kalitesini belgeledi
n Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü bünyesinde bulunan konaklama ...
İlk dersi Altıparmak verdi
Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) 2013-2014 eğitim dönemi 300 öğrenci ...
 
ATAÜNİ Sosyal Tesisleri güncellendi
Atatürk Üniversitesi sosyal tesisler onarım ve yenileme çalışmaları sona ...
Cumhuriyet Eğitim Gezileri başladı
Erzurum’da 40 öğrenci “Cumhuriyet Eğitim Gezileri” projesi kapsamında ...
İlk dersi Alp verecek
Atatürk Üniversitesi’nin 2013-2014 öğretim yılı açılış töreni 4 Ekim 2013 ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri