Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Aydemir: ‘Şehitlerimize minnettarız’
Aydemir: ‘Şehitlerimize minnettarız’
Ceylan:Sarıkamış harekatı milli kahramanlık sembolü
Ceylan:Sarıkamış harekatı milli kahramanlık sembolü
Tanfer’den Sarıkamış harekatı mesajı
Tanfer’den Sarıkamış harekatı mesajı
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Karagümrük: 1
Trendyol 1. Lig: Keçiörengücü: 0 - Karagümrük: 1
Milli sporcu Yazgan dualarla uğurlandı
Milli sporcu Yazgan dualarla uğurlandı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
30 Kasım 2022 Çarşamba - 02:05

‘Odak nokta Türkiye markasını güçlendirmek’

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun başkanlığında toplandı

‘Odak nokta Türkiye markasını güçlendirmek’

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun başkanlığında toplandı.Kurulun, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen üçüncü toplantısına bakan yardımcıları, Cumhurbaşkanlığına bağlı, ilgili ve ilişkili kurum, kuruluşların başkan ve başkan yardımcıları ile kamu kurumlarıyla bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantıda, ulusal kamu diplomasisi koordinasyon süreci çerçevesinde 2019 yılından beri iş birliği halinde yapılan çalışmalar, Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planını çerçevesinde gelinen nokta ile bundan sonraki süreç için öneri ve hedefler ele alındı.

Toplantının açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kuruluşundan itibaren, Türkiye'nin kamu diplomasisi alanındaki çalışmalarının İletişim Başkanlığı koordinasyonunda yürütüldüğünü hatırlattı.

"Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tüm alanlarda olduğu gibi, kamu diplomasisi alanında da büyük bir atılım içindeyiz" diyen Altun, Türkiye'nin bu alandaki başarılarını daha da ileriye taşımak için en kritik unsurun tüm paydaş kurum ve kuruluşlarla iş birliği halinde bu işi yürütmek olduğunu vurguladı.

Altun, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin alametifarikalarından biri olan 'koordinasyon' bugün kamu diplomasisi alanında en güçlü şekilde hayata geçirdiğimiz unsurlardan birisidir. Bu başarıyı getiren çabaları için bütün kurumlarımıza ve onların değerli yöneticilerine, temsilcilerine şükranlarımı sunuyorum" dedi.

İLETİŞİMİN YÜZYILI

Kamu diplomasisi alanındaki çalışmaları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısını yaptığı "iletişim seferberliği" bağlamında değerlendirdiklerini ve bu doğrultuda yürütmeye çalıştıklarını dile getiren Altun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye Yüzyılı iletişim yüzyılı olacaktır" düsturu etrafında bu çalışmaları derinleştirme gayretinde olduklarını kaydetti.

Altun, "iletişim yüzyılının" en önemli sacayaklarından birinin de kamu diplomasisi alanındaki çalışmalar olacağını düşündüklerini söyledi.

"Odak nokta Türkiye markasını güçlendirmek"

Kamu diplomasisi alanındaki faaliyetlerinin odak noktasını, "Türkiye markasını güçlendirmek" ilkesinin oluşturduğunu dile getiren Altun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her şeyden önce ülkemizin itibarını daha da yükseltmek en önemli hedeflerimizden biridir. Milletimizin, devletimizin tez ve iddialarını uluslararası alanda her hal ve şartta tavizsiz şekilde savunmak aynı şekilde ana hedeflerimizden bir tanesidir. Kamu diplomasisi perspektifimizin bir diğer hedefi, devletimizin gücünü, kabiliyetlerini, imkanlarını dünyaya göstermek ve tanıtmaktır. Elbette bütün bunlarla birlikte Türkiye'nin çekim merkezi konumunu daha da pekiştirmek, artırmaktır. Bu doğrultuda eğitimden sağlığa, kültürden sanata, ticaretten spora, bilimden iletişime, birçok alanda güçlü bir varlık gösteriyoruz.

Pozitif iletişim kampanyalarından dezenformasyonla mücadeleye, uluslararası etkinliklerden stratejik aktörlerle ilişki ve iş birliği geliştirmeye kadar, geniş bir yelpazede çok boyutlu çalışmalar yürütüyoruz. Elbette bu çalışmalarda dış politikamızın ana unsuru olan hakikati, adaleti ve insanı merkeze alma yaklaşımını da esas alıyoruz."

"BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIŞ VE İSTİKRARA GERÇEKÇİ VE SAMİMİ KATKILAR SUNUYORUZ"

Türkiye'nin "gerçek" hikayesini kamu diplomasisinin en etkili araç ve yöntemlerinden faydalanarak dünya kamuoyuna doğru, etkin ve özgün şekilde anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Altun, şunları kaydetti:"Biz ülkemizin çıkarlarını savunmanın yanı sıra bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sunma vizyonunu da içeren dış politikamıza uygun bir şekilde kamu diplomasimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bizim kamu diplomasimiz, sadece ülkemizin, milletimizin hak ve menfaatlerini korumakla kalmıyor aynı zamanda bölgesel ve küresel barış ve istikrara gerçekçi ve samimi katkılar sunma amacını da hayata geçiriyor. Bugün Rusya ve Ukrayna krizinin oluştuğu ortamda Türkiye'nin, Sayın Cumhurbaşkanımızın üstlendiği rolün ne denli stratejik bir rol olduğunu, ne denli küresel, barış ve istikrar adına hayati bir rol olduğunu hep birlikte görüyoruz. Bu doğrultuda biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın bu noktada üstlendiği küresel liderlik bağlamında kamu diplomasisi yaklaşımımızdan sadece ülkemizin çıkarlarıyla değil, aynı zamanda bölgemizin çıkarlarıyla ve küresel barış amacıyla birlikte şekillendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Esas itibarıyla da bizim kamu diplomasisi yaklaşımımız bu yönüyle küresel, bölgesel barış ve istikrarı esas alması yönüyle kendine mahsus nitelikli bir özellik ortaya koymaktadır."

“CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN LİDER DİPLOMASİSİ”

Altun, insani yardımdan diplomasiye, ekonomiden sağlığa, birçok alanda inşa ettikleri Türkiye modellerine, kamu diplomasisi alanında da yeni bir model ekleme gayretiyle katkıda bulunmak istediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "lider diplomasisi"nin de kamu diplomasisi alanında Türkiye'nin en büyük avantajlarından biri olduğuna işaret eden Altun, "Sayın Cumhurbaşkanımız gerek ikili ilişkilerde gerek bölgesel ve küresel konularda, lider diplomasisinin bütün imkanlarını kullanıyor, bunu birçok krizin çözümünde gördük." dedi.

Türkiye'nin, kamu diplomasisi alanında ortaya koyduğu performans ve gayretin, bu alanda yapılan istatistiklere de yansıdığını belirten Altun, şu ifadelere yer verdi:

"Küresel Yumuşak Güç Endeksine göre ülkemiz 105 ülke arasında 2020 yılında 30. sıraya, 2021 yılında 27. sıraya ve 2022 yılında 22. sıraya yükseldi. İnanıyorum ki Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu olarak gerçekleştireceğimiz çalışmalarla birlikte bu gelişme daha ileri seviyelere taşınacak."

KAMU DİPLOMASİSİ FAALİYETLERİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı olarak kamu diplomasisi faaliyetleri çerçevesinde bugüne kadar gerçekleştirdikleri çalışmalara ilişkin bilgiler veren Altun, Türkiye'nin kamu diplomasisi faaliyetlerinin koordinasyonunun daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesi için Kamu Diplomasisi Koordinasyon Sistemini (KADİS) oluşturduklarını ifade etti. Bu sistem dahilinde tüm paydaş kurum ve kuruluşlarımızın üst düzeyde temsil edildiği Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulunu oluşturduklarını anlatan Altun, bu kurulu kamu diplomasisi faaliyetlerinin icrası noktasındaki en üst kurul olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Türkiye'nin kamu diplomasisi alanındaki faaliyetlerinin analizini yapabilmek için Proje Takip Sistemini (PTS) oluşturduklarını bildiren Altun, tüm paydaşların bu sisteme kamu diplomasisi faaliyetlerini girmesinin ardından, PTS'ye girilen projelerin bütün olarak analizinin yapılmasını sağladıklarını söyledi.

Atun, tüm paydaş kurum ve kuruluşların ortak çalışmasıyla, "Cumhuriyet tarihinin ilk kamu diplomasisi politika belgesi" olma özelliğini taşıyan Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planını hazırladıklarını belirtti. 6 Temmuz 2021'de gerçekleştirilen ikinci Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu toplantısıyla da Strateji Belgesi ve Eylem Planını yayımlayarak uygulama aşamasına geçtiklerini anımsatan Altun, şöyle devam etti:"Strateji Belgemiz ve Eylem Planımızda uygulanmaya başlanan projeler, faaliyetler, değerlendirme ve analizler son derece hayati bir nitelik taşımaktadır. Bunların hayata geçirilmesi noktasında, daha etkin bir şekilde bunların izlenmesi noktasında da web tabanlı Kamu Diplomasisi İzleme Sistemini (KADİZ) oluşturduk. KADİZ'i, 1 Haziran 2022 tarihi itibarıyla tüm paydaş kurumlarımızın kullanımına açtık. KADİZ'e bugüne kadar 59 kurumdan 274 moderatör, 405 kullancı olmak üzere 679 kayıt oluşturuldu. Dün itibarıyla toplam 2 bin 591 proje girişi yapıldı."Altun, KADİZ'den elde edilen veriler ve hazırlanan raporların ulusal düzeyde kamu diplomasisi stratejisine yön verdiğini söyledi.

"KAMU DİPLOMASİSİ ALANINDA ÜLKEMİZİ HAK ETTİĞİ YERE ULAŞTIRACAĞIZ"

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulunun üçüncü toplantısıyla da hem bugüne kadar yürütülen faaliyetlerin muhasebesini yapmayı hem de geleceğe dönük çalışmalara ilişkin istişare sürecini yürütmeyi amaçladıklarını söyleyen Altun, tüm paydaşlarla birlikte kamu diplomasisi alanındaki çalışmaları hız kesmeden devam ettirmek istediklerini ifade etti.

Altun, kamu diplomasisi alanında da ülkeyi hak ettiği yere ulaştıracaklarını vurguladı.

Gelecek yılın Cumhuriyetin 100. yılı olması dolayısıyla tüm paydaş kurum ve kuruluşlarla Strateji Belgesinin rehberliğinde kamu diplomasisi faaliyetlerini ileriye taşımak üzere çalışmalarını hız kesmeden devam ettireceklerini belirten Altun, "Tüm paydaş kurum ve kuruluşlarımızın faaliyetlerinin görünürlüklerinin artırılması ve iletişim stratejilerinin desteklenmesi, iletişim kampanyası desteğinin verilmesi noktasında iş birliğine açık olduğumuzu, bu noktada her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyorum" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Enformasyon Bakanları Konferansı dönem başkanlığını bu yıl Türkiye’nin üstlendiğini hatırlatan Altun, bu çerçevede de önemli kamu diplomasi faaliyetleri yürüteceklerini söyledi.

Altun, Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleriyle kamu diplomasisi ve medya alanında çeşitli iş birlikleri de yaptıklarını hatırlatarak, bütün kurumların bu yönde katkılarını talep ettiklerini belirtti.

Diğer taraftan, CİMER’i iletişim platformu olarak son derece önemli gördüklerini ve kurumsallaştırdıklarını anlatan Altun, CİMER’i uluslararasılaştırmak istediklerini, yurt dışındaki vatandaşların kullanımına bu platformu daha fazla sunmayı arzu ettiklerini vurguladı.

Altun, Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulunun dördüncü toplantısını da 2023’ün ilk çeyreğinde yapmayı plandıklarını sözlerine ekledi.

 
Sağlıkta yerli üretim müjdesi
 
Yusufeli Barajı'nda sular yükselmeye başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ETÜ’de kadına yönelik şiddetle mücadele gündemi
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile Erzurum Aile ve Sosyal Hizmetler ...
Şehit Ahmed Cevad'a vefa
Ahmed Cevad doğumunun 130. Yıl dönümü münasebetiyle, Azerbaycan Kültür ...
Özben: ‘Tüm dünyada öfke kol geziyor’
Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mevlüt ...
 
Malkoç KDK vizyonunu paylaştı
Kamu Denetçiliği Kurumu’nun Türkiye’nin en yeni ve en genç kurumlarından ...
ATAUNİ’de biyoçeşitlilik gündemi
Atatürk Üniversitesinde ‘Biyoçeşitliliği Koruma Çalıştayı’ düzenlendi. ...
Organic Letters dergisinde kapak oldular
Atatürk Üniversitesi bilim insanları tarafından hazırlanan bilimsel çalışmalar; ...
 
ETÜ laboratuvarlarında geliştirilen projeye destek
Prof. Dr. İlker Kazaz tarafından geliştirilen Perdeli Yüksek Binalarda ...
Türkiye Bilimler Akademisinden ETÜ’ye ödül
Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanları (TÜBA-GEBİP) ...
DAG’da son süreç
Atatürk Üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATASAM) ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri