Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Adnan Menderes’te kaza: 1 ölü
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
Tekmanlı gençler masa tenisinde yarışıyor
GSİM’de proje gündemi
GSİM’de proje gündemi
Aziziye’de termal dönüşüm
Aziziye’de termal dönüşüm
Şehit Bulut’a vefa
Şehit Bulut’a vefa
HABERLER>EKONOMİ
1 Mart 2016 Salı - 02:47

Oltu Taşı’na bilimsel yaklaşım

‘Oltu Taşı Sınırları Aşıyor Projesi’ kapsamında ‘Oltu Taşı ve Oltu Taşının Farklı Kullanım Alanları’ konulu panel Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesinde yapıldı.

Oltu Taşı’na bilimsel yaklaşım

Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle Oltu Kaymakamlığı tarafından yürütülmekte olan ‘Oltu Taşı Sınırları Aşıyor Projesi’ kapsamında ‘Oltu Taşı ve Oltu Taşının Farklı Kullanım Alanları’ konulu panel Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesinde yapıldı.

Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri ve Oltu Taşı Derneği yöneticilerinin de yer aldığı panele ilçedeki çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri, Oltu Taşına emek veren esnaf ve sanatkârlar, vatandaşlar, ortaöğretim öğrencileri Oltu Meslek Yüksekokulu ve Oltu Yer Bilimleri Fakültesi öğrencileri katıldı.

TANRIVER SUNUM YAPTI

Oltu Taşının özellikleri, oluşumu, çıkarılması, ocaktan vitrine ulaşan süreç, pazarlanması ve Oltu Taşının farklı alanlarda kullanımı konulu bilimsel panelin açış konuşması Oltu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Cemal Tanrıver tarafından yapıldı.

Oltu Taşı Sınırları Aşıyor Projesi hakkında kısa tanıtıcı bilgi veren Tanrıver, Oltu Taşının çıkarılması, işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili hususlara temas etti.

Ayrıca Oltu Taşı Sınırları Aşıyor Projesi kapsamında Kasım 2015’te Polonya’ya yapılan Teknik gezide oradaki değerli taşlardan olan amberin işlenmesi ve pazarlanması hakkında yaptıkları inceleme ve gözlemlerden hareketle Oltu Taşının işlenmesi ve pazarlanması ile ilgili yapılabilecek çalışmalara dikkat çekti.

BİLDİRİLER

Daha sonra panelistlerin sunumlarına geçildi. Panelistlerden Oltu Yer Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Bilici, Oltu Taşının jeolojik olarak oluşumu ve rezerv konularında bilgi verdi.

Bilici, Oltu Taşının bugüne kadar sadece yarı değerli bir süs taşı olarak bilindiğini, Oltu Taşının daha çok bir takı malzemesi olarak değerlendirildiğini farklı alanlarda kullanılması hususunda kayda değer bir çalışma yapılmadığını söyledi. Bilici, Oltu Taşının bir takı malzemesi olmasının yanı sıra sanayi ve endüstri ürünü olarak da kullanılabilirliği ile ilgili bilimsel anlamda bir kısım çalışmalar yapılabileceğine vurgu yaparak halk arasında Oltu Taşının çağımızın hastalığı olarak bilinen stres ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanımıyla ilgili kapsamlı bir bilimsel çalışmanın yapılabileceğine işaret etti.

Bilici, böylelikle Oltu Tasının belli kalıplardan kurtarılarak farklı alanlarda kullanılması ile ilgili çalışmalara hız verileceğini dile getirdi.Dr. Kürşat Dilmaç ise Oltu Taşının yeni tasarımlarla işlenmesi, geleneksel sanat anlayışı ile güncel sanat yaklaşımlarının harmanlanarak yeni tasarımlarla ürün yelpazesinin çeşitlendirilip sektörün geliştirilebileceğini aktardı.

Uzman Emrah Korkutan da Oltu Taşının iç ve dış piyasalarda ekonomik bir değer olarak varlığını yükselterek devam ettirebilmesi ve mevcut istihdam imkanlarının geliştirilmesi için yapılabilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi. ‘Oltu Taşı ve Oltu Taşının Farklı Kullanım Alanları’ konulu panel soru ve cevap kısmından sonra davetlilere verilen ikramla sona erdi.

 
Yalçın, eğitimcilerin beklentilerini açıkladı
 
ASP’de duygu yüklü veda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA’dan Ekonomide Anahtar Çözümler
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından Anahtar Çözümler ...
PTT kalitesini tescilledi
M.COŞKUN-PTT Erzurum Baş Müdürü Cafer Yavuz, kurumlarının İSO 9000 kalite ...
Cindilli’den ücretsiz yolcu tepkisi
M.COŞKUN-Özel Halk Otobüsleri Derneği Başkanı Yusuf Cindilli, ücretsiz ...
 
Ocak ayı konut performansımız açıklandı
M.AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum’da ocak ayında 398 konut satışı gerçekleşti.
Erzurum 20 Yılda bin 140 marka çıkardı
M.AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum’da 1995-2015 yıllarını kapsayan son 21 yılda 2 bin ...
Akgüloğlu beklentilerini paylaştı
Bu yıl 26. yılı kutlanacak olan Muhasebe Haftası münasebetiyle Erzurum ...
 
Ocak ayı dış ticaret verileri açıklandı
TÜİK Erzurum Bölge Müdürlüğü tarafından verilen bilgiye göre Erzurum’da ...
‘DAP Çiftçi Eğitim Merkezi’nde sona doğru
DAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin finanse ettiği ve 2 yıl önce temeli atılarak ...
ATA Teknokent’te Kadın Girişimciliğine destek
Kadın ve Demokrasi Derneği ( KADEM) Erzurum İl Temsilciliği Üyeleri “Kadın ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri