Organik tarımda verim yüzleri güldürdü. Son 25 yılın en verimli hasadını elde ettiklerini dile getiren Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, “Üretimde istediğimizi elde ettik. Şimdi hedefimiz Organik tarımla uğraşan çiftçilerimizin sayısını artırmak.” Diyerek, daha fazla çiftçinin organik tarıma geçmesi için desteklerin arttırılması gerektiğine dikkat çekti.
25 YILIN EN BEREKETLİSİ
Hasatlar sonucunda çiftçinin yüzünün güldüğünü ifade eden Ilıcalı, “Bu yılki organik tarım hasatlarını yaptık. Sonuç oldukça mutlu edici oldu. Hem organik tarım yapanlarının sayısının artması hem de hava şartlarının iyi olup verimli bir bahar geçirmemizle, organik tarıma başladığımız 25 yılın en bereketli yılını geçirdik. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu verimlilik ve vatandaşımızın ilgisi artarsa Erzurum, organik tarımda bir Dünya markası haline gelecektir.” şeklinde konuştu.
ORGANİK TARIMA DESTEK ARTMALI
Organik tarıma geçiş yapan çiftçilerin verilen desteklerden dolayı tercih ettiğini söyleyen Ilıcalı, “Çiftçiler organik tarımı desteklerinden dolayı tercih ediyor. Organik tarıma geçen çiftçiler ektikleri dönüm başına 10 TL alıyorlar. Bu da çiftçilere cazip geliyor. Ama bu yeterli değil. Çiftçi mazotu 5 TL’ye alıyor. Buna çiftçiyi çok etkiliyor. Bunun yanında gübre fiyatları da yüksek. Bu alanlarda da organik tarım çiftçilerine destek verilirse herkes kimyasal ürünleri tarımda kullanmayı bırakarak organik tarıma geçerler. Buda ülkemizdeki ihracat oranını arttırır.” diye konuştu.
İHRACAT DEPOSU
Ellerindeki organik ürünleri doğrudan ihracat edemediklerini belirten Ilıcalı, “Çiftçi elindeki organik ürünleri şirketlere satıyor. Bunlarda yurt dışına ihracat ediyorlar. Buda bize gelen karı düşürüyor. Çiftçi ürünün doğrudan ihracat etmek istiyor. Ama Erzurum’da ürünleri muhafaza edeceğimiz bir depo olmadığı için sıkıntı oluyor. Bizim çiftçilerimizle böyle bir projemiz var. Bu proje ile çiftçilerimizin ürünlerini muhafaza edecekleri bir depo inşa edeceğiz. Bu sayede ürünleri doğrudan ihraç edebileceğiz. Bu sayede çiftçilerimizin eline doğrudan ulaşan kar artacaktır.” şeklinde konuştu.
ORGANİK TARIMDA 25 YAŞINDAYIZ
Erzurum’un organik tarımla ne zaman nasıl tanıştığını anlatan Ilıcalı, “1989 yılında Erzurum’da biz organik tarımla tanıştık. 1989 yılında Erzurum’da patates çok büyük para etmişti. Biz de bu yılı arkamıza alarak 1990 yılında da bol miktarda patates ektik. Patatesleri satmak için aracılarla İtalya’dan bir heyet geldi. Heyet bu patatesleri kontrol ettikten sonra dedi ki, biz bu patatesleri alamayız. Biz sadece organik patates alıyoruz. Dedi. İlk kez bu yıl organik tarım bu heyetle birlikte Erzurum’a girdi. Yine o yıl 633 çiftçiyle Erzurum’da organik tarıma başladık. Onun meyvesi de İstanbul Halk Ekmekle anlaşma yaptık ve o yıl ürettiğimiz organik buğdayları sattık.” ifadelerini kullandı.