MHP Genel Başkan yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk Milli Eğimde Kariyer Basamakları sınavıyla ilgili olarak bir soru önergesi verdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplandırması istemiyle verilen önergede, ‘Yeniden düzenlenecek olan “Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliğinde” verilecek “uzman öğretmenlik” ve “başöğretmenlik” unvanlarının kalıcı olup olmadığı da soruldu.
Öztürk Soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: ‘2005 yılında yapılan Kariyer Basamakları Sınavından sonra ortaya çıkan hukuki sürecin geldiği nokta itibarıyla binlerce öğretmen haklı oldukları taleplerinde, yasal düzenlemenin zamanında yapılmaması nedeniyle haksız duruma düşmüş ve mali kayıplara uğramıştır. Bu konu hakkında Anayasa Mahkemesinin 2004/83 Esas, 2008/107 K. Sayılı ve 21.05.2008 tarihli kararı ile 5204 Sayılı Kanun’ un 1. Maddesinde yer alan “alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlamış olanlardan uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik için aranacak kıdem… yönetmelikle düzenlenir.” İbaresi iptal edilmiştir.
Anayasa Mahkemesi Kararı, 18.03.2009 tarih ve 27173 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Bu karar yayımından başlayarak bir yıl sonra 18.03.2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu sırada Danıştay 2.Dairesince temyiz ve karar düzeltme aşamasında olan dosyalar için çalışanların lehinde karar verilmesinin aksine; Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun 28.03.2013 tarih ve 2010/239E sayılı, 2013/1123K sayılı kararı ile “Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında oluşan boşluğun yargı içtihadıyla doldurulamayacağına”, bu nedenle de sadece sınavdan alınan nota göre başarı sıralaması yapılmasına hukuken olanak bulunmadığına karar vererek, mahkeme kararı ile uzman öğretmen olunamayacağına karar vermiştir.
Buna göre; Anayasa Mahkeme’sinin “İPTAL” kararıyla ilgili ortaya çıkan bu yasal boşluğun doldurulması için bir çalışmanız var mıdır? Yeniden düzenlenecek olan “Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliğinde” verilecek “uzman öğretmenlik” ve “başöğretmenlik” unvanları kalıcı olacak mıdır? Bu kariyer unvanları Emekliliklerine de yansıtılacak mıdır?
Bu yasal boşluk Milli Eğitim Bakanlığı tarafından doldurulana kadar, her yıl düzenlenmesi gereken sınavlar, hemen düzenlenecek midir? Danıştay Dairelerince verilen temyiz ve karar düzeltme karalarının sonucunda, ortaya çıkan mahkeme masraflarının ve avukatlık vekâlet ücretlerinin öğretmenlerden alınmaması yönünde bir çalışmanız var mıdır? “