Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Meteoroloji’den Erzurum için kar uyarısı
Meteoroloji’den Erzurum için kar uyarısı
6 hastaya umut oldu
6 hastaya umut oldu
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
15 Şubat 2016 Pazartesi - 04:42

ŞEHİRDER’de Başkanlık Gündemi

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nde Şehir Akademisi’nin bu hafta konuğu, Erzurum Kent Konseyi Başkanı Aydın Bozkurt oldu.

ŞEHİRDER’de Başkanlık Gündemi

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nde Şehir Akademisi’nin bu hafta konuğu, Erzurum Kent Konseyi Başkanı Aydın Bozkurt oldu. Aydın Bozkurt, “Başkanlık, yarı Başkanlık ve Parlamenter Sistem” konulu bir konuşma yaptı. Konuşmasında bilhassa ABD’nin uyguladığı başkanlık sisteminden örnekler veren Bozkurt, “Parlamenter sistemin uygulandığı ülkemizde 93.yılına girdiğimiz cumhuriyet tarihimizde 64 hükümet kurulmuştur. Bir hükümetin ömrü ortalama 15 aydır. Hükümetlerin bu kadar sık değişmesi istikrarsızlık ve ülkenin geri kalması demektir. Japonya’da hükümette bulunan muhafazakâr liberaller bu sene ile birlikte 57.yılına girmiştir. 57 yıldır hükümetleri aynı. İşte istikrar ve kalkınma. Başkanlık sisteminin olduğu ABD’yi incelediğimizde ortalama sekiz sene Cumhuriyetçiler, sekiz sene Demokratlar hükümet olmuşlar. ABD süper güç olmasını yönetimdeki bu istikrarla sağlamıştır.” şeklinde konuşarak, başkanlık sisteminin önemini vurguladı.

BOZKURT’UN SUNUMU

Kent Konseyi Başkanı Aydın Bozkurt, konuşmasına şöyle devam etti:“Hükümet sistemleri önce kuvvetler birliği ve kuvvetler ayrılığı sistemleri olarak ikiye ayrılır. Yasama ve yürütme organları yasamada toplanırsa meclis hükümetleri; yürütmede toplanırsa monarşi-diktatörlük olur. Başkanlık sistemi ise kuvvetler ayrılığına dayanan (bazen ayrılamayan) parlamenter sistem üzerinden oluşur. Türkiye’de çok partili sisteme geçtiğimiz 1950’den beri tüm unsurlarıyla uygulamaya çalışılan demokratik parlamenter sistem kimi dönemler ülkemiz için kazanımlar sağlamıştır. Ancak yaklaşık onar yıllık periyotlarla yaşanan sosyal/siyasal krizler karşısında parlamenter sistem yetersiz kalmış, tıkanmıştır. Ayrıca yürütmenin yasama içerisinden çıkması hükümetin varlığını sürdürebilmesi için her zaman yasama organının güvenine ihtiyaç duyması, denetlenememesi istikrarsız hükümetlere sebep olmaktadır.

Koalisyonlar konusu başka sıkıntı. Şöyle ki; siyasi görüş ve program açısından uyuşmayan partilerin hükümete ortak olması sonucu yönetim ve sorumluluk tek merkezde toplanamaz. Her partinin hükümet politikası farklıdır, koalisyonlar uzun vadeli olmaz. Ülkemizde koalisyonların ömrü ortalama 12-16 aydır. Koalisyonlarda partilerde kolektif sorumluluk olmadığı için düşük nitelikli demokrasiye yol açar.

Başkanlık sisteminde başkan aynı zamanda yürütme organıdır. Başkan tarafından seçilen ve mecliste onaylanan yardımcıları parlamenter sistemdeki gibi kabine oluşturamazlar. Başkan doğrudan halk tarafından seçilir ve kural gereği görev süresi bitmeden görevden alınamaz. Kuvvetler ayrılığının en önemli özelliği başkanın yasama organı içerisinden çıkan bir kişi olmamasıdır, başkanı halk seçer. Yasama organı yasa yapar, başkan da yürütmeyi. Bir kuvvetin diğerine karışması mümkün değildir. Aynı kişi parlamenter sistemde olduğunun aksine hem yürütmede hem yasamada yer alamaz.

Başkanın halk tarafından seçilmesi, başarısızlığı durumunda yürütmenin tek kişiden oluşması nedeniyle hesabın kimden sorulacağının net olması (hesap sorulabilirlik) ve seçmenin oy verdiği adayın kazanması halinde kimin hükümet edeceğini önceden bilmesinden dolayı (önceden bilinebilirlik) başkanlık sistemi demokratik bir yönetim ortaya koyar.”

 
Kadın STK’lardan evlilik programlarına tepki
 
İŞKUR hedef büyüttü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kış Sempozyumunda şehircilik gündemi
Keskin, Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından ...
Eğilmez’den terör değerlendirmesi
Eğilmez, “Esed rejimi, Ruslar, Pyd ve Ypg her fırsatta dünya kamuoyuna ...
Zil, ASP vizyonunu paylaştı
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Şermin Zil, Aziziye Kaymakamlığı’nca ...
 
ATAÜNİ’den Türkiye’de bir ilk
Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından Türkiye’de ...
‘Kış cefaydı, sefa oldu’
Sekmen, “Geçmişte kış Erzurum için büyük bir sıkıntıydı şimdi ise kış ...
Erzurum trafiğinde 'adap' gündemi
Erzurum’da, Direksiyon usta öğreticileri ile Trafik öğretmenlerine yönelik, ...
 
‘Türkiye büyük bir güçtür’
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Savaş Eğilmez, Türkiye’nin ...
Palandöken’de 2016 rekoru
Erzurum Konaklı ve Palandöken Kış Turizm Merkezlerinde kar yüksekliği ...
Meral beklentilerini seslendirdi
DEGD Başkanı Meral, “Engelli maaşlarında hane halkının gelirine bakılmaması ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri