Erzurum başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinin balık ihtiyacını karşılayan Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İç Su Balıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 2015 yılında balık üretimini arttırarak 12 Ton hedefini yakaladı. Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Kocaman, ürettikleri balıkları çevre il ve ilçelerdeki küçük balık işletmelerine ve Erzurumlu vatandaşlara satıldığını söyledi.
Balık üretimleri hakkında bilgi veren Kocaman, “Yetiştiricilik olan 21,5 Milyon Gökkuşağı Alabalığı, 300 Bin’de Kırmızı benekli Alabalığı üretimimiz var. Bunun yanında perakende olarak da haftanın 7 günü sabah 8 akşam saat 4 arası gelen her vatandaşımızı Kırmızı Benekli Dere Alabalığı ve Gökkuşağı alabalığı satan alabiliyor. Erzurum’da vatandaşlarımızdan büyük oranda talep var. Canlı alabalık almak isteyenler sık sık uğrayarak balık ihtiyaçlarını kolaylıkla sağlayabiliyorlar. Yılda ortalama 10 Ton civarında balık satışı yapıyorduk. Üretimimizi talebe göre yapıyoruz. 2014 yılında yaklaşık 10 Ton balık üretimi yaparak satışını gerçekleştirdik. Bu yıl bu miktarı 12 Bin olarak planladık ve başardık. Erzurumlu vatandaşlarımızın dışında diğer illerden de çok talep alıyoruz. Gelip buradan bizzat alanların dışında il dışına da kayda değer oranda balık satışı göndermekteyiz.” dedi.
12 TON’U AŞMAK ZOR
12 Ton rekora ulaştıklarına dikkat çeken Kocaman, “Geçen yıl 10 Tonluk bir üretim v satış sağladık. Bu yıl bunu 12 Tona çıkardık. Ancak bundan fazlasını yapmamız zor. Çünkü fakültemizin gücü ancak buna yetiyor. Bu yıl balıklarda yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı fakültemize dışardan çok fazla başvuru oldu. Çok fazla alabalık isteyen oldu ama fazlasını yapamadık.” şeklinde konuştu.
BALIK ÜRETİMİN’DE KALİTE ARTIYOR
Üretimde kaliteyi arttırmak amacıyla uygulanmaya başlanana takip sisteminin üretimde büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Kocaman, Balıkların kalplerine takılan chip ile takip sistemi ile üretimde kaliteyi arttırdıklarını söyledi. Kocaman, “Balıkların kalplerine taktığımız chip yani takip sistemi ile üretimde kaliteyi arttırıyoruz. 4 yıl önce uygulamaya başlanan bu sistem sayesinde verimi yüksek olan balıkları tespit ederek damızlığa ayırıyoruz. Bu sayede daha kaliteli ürün elde edebiliyoruz. Bu takip sistemiz başarılı bir şekilde devam emektedir.” diye konuştu