Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum, Eğitimde bilişime odaklandı
Erzurum, Eğitimde bilişime odaklandı
Sofascore’a erişim engeli getirildi
Sofascore’a erişim engeli getirildi
Erzurumspor PFDK’ya sevk edildi
Erzurumspor PFDK’ya sevk edildi
TRENDYOL 1. Ligde devre arası gündemi
TRENDYOL 1. Ligde devre arası gündemi
Genç Ahlat'ta şiirlerini paylaştı
Genç Ahlat'ta şiirlerini paylaştı
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
4 Mayıs 2014 Pazar - 00:09

Tarihçi Konukçu’dan tarihi açıklama

Yıllardır merak edilen “Fatih’in kalbi Kocaeli’de mi gömülü?” sorusunu cevaplandıran Atatürk Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, “Kalbi bilinmiyor ama ruhu kesin Kocaeli’de“ dedi.

Tarihçi Konukçu’dan tarihi açıklama

KOCAELİ (İHA) - Yıllardır merak edilen “Fatih’in kalbi Kocaeli’de mi gömülü?” sorusunu cevaplandıran Atatürk Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, “Kalbi bilinmiyor ama ruhu kesin Kocaeli’de“ dedi.

Fatih Sultan Mehmed’in kalbi ve iç organlarının Gebze’de olduğuyla ilgili iddiaları yanıtlayan Prof. Dr. Enver Konukçu, “Fatih Sultan Mehmed, Amasra’ya giderken Gebze’de son nefesini verdi. İç organları tahrip olduğu için çıkartılıp o dönemde uygulanan en yaygın işleme göre hekimler tarafından temizlendi. Ama şunu söyleyebiliriz ki eğer her padişaha uygulanan prosedür ona da uygulandıysa Fatih’in yüreğinin Kocaeli’de gömülü olduğunu söylemek mümkün, bu kesin bir bilgi değil. En azından ruhu için Hünkar çayırında dolaşıyor diyebiliriz” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Gazi Akça Koca ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu’na Fatih Sultan Mehmed ile ilgili akademisyenlerin sunduğu tebliğler damgasını vurdu. Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Enver Konukçu ve Kocaeli Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. İbrahim Şirin konuyla ilgili bugüne kadar arşivlerden elde edilmiş olan bilgileri özetle paylaştı. Şirin, Fatih Sultan Mehmed’in Amasra’ya giderken ilk konakladığı yerin Maltepe ve Gebze olduğunu kaydetti. Şirin, “Fatih Sultan Mehmed çok fazla et tükettiği için o dönem padişahların sıklıkla yakalandığı niksir hastalığını yakalanıyor. Bu hastalıktan dolayı son günlerinde çok fazla kilo alıyor. Gebze’de o zaman Tekfur Çayırı olarak bilinen yerde ölüm onu yakalıyor. Ölümü gizleniyor. Hastalıktan dolayı iç organları tahrip olduğu için dönemin hekimleri tarafından çıkarılıp temizleniyor. Ve yine büyük bir gizlilikle defnedilmek üzere İstanbul’a getiriliyor. Kendi yaptırdığı caminin ön tarafına gömülüyor. Ama elimizde iç organlarının Gebze’ye mi yoksa başka bir yere mi gömüldüğü ile ilgili bugün bir belge yok” bilgisini verdi.

Prof. Dr. Enver Konukçu ise Fatih Sultan Mehmed’in iç organlarının nerede gömüldüğüne dair çeşitli spekülasyonların ortaya atıldığını belirterek, “Cenazesi bile öldükten 48 saat sonra, 'Padişah rahatsızlandı' denilerek İstanbul’a getirildi. Gebze’de öldüğü yere taş konuldu. Fakat sonra kaldırıldı. Hatta İstanbul’a götürüldükten sonra iç organlarını çıkaran hekim öldürüldü. Mezarı yakın tarihte açılmak istendi” dedi. O dönemde Gebze’de Tekfur Çayırı olarak bilinen alanın Fatih Sultan Mehmed’in ölümünün ardından Hünkar Çayırı olarak değiştirildiğini de vurgulayan Konukçu, “Fatih Sultan Mehmed’in iç organlarının nerede olduğunu bugün net söyleyemeyiz. Ama böylesine büyük bir hünkarın Gebze’de ölmesinden dolayı ruhu hala orada dolaşıyor diyebiliriz” diye konuştu.

 
Sekmen'den Patrik 2. İlia'ya ziyaret
 
Türk Ocakları Başkanı Işık’tan Türkçüler Günü mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Ağlıyorum, konuşamayacağım'
Türk Sinemasına önemli katkılarda bulunan Yavuz Turgul, Şener Şen, Ertem ...
Bando’dan ‘Hadi Gel, Erzurum’a Gel’
Erzurum’da 9. Kolordu Komutanlığı Bando Takımı, açık hava konserinde İbrahim ...
Tarihçilerden sert tepki
Oltu’daki tarihi eserlerin birer virane gelmesinden büyük üzüntü duyduklarını ...
 
Akçatepe: ‘Yapılan işlerin hepsi sululuk’
“Hababam Sınıfı” filmlerinin unutulmaz ismi Halit Akçatepe, son yıllarda ...
Dadaş Film Festivali başladı
Erzurum’da bu yıl 9.’su düzenlenen Uluslararası Dadaş Film Festivali, ...
İşte Türkiye’de en çok kazanan yazarlar
FORBES Türkiye, bu yıl yedinci kez yayınlanan ’En Çok Kazanan Yazarlar’ ...
 
ATAÜNİ, Erzurum değerlerini gündeme taşıyor
Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Erzurum ...
Cirit Şöleni 10 Mayıs’ta başlıyor
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün düzenlediği Mahalli ...
Sekmen Dadaşların kandil coşkusunu paylaştı
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Regaib Kandili dolayısıyla ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri