Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
16 Haziran 2020 Salı - 08:12

Ün, Erzurum Meteoroloji vizyonunu paylaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Erzurum 12. Bölge Müdürlüğünce, sıcak basınç, nem, rüzgar hızı tespitleri için uydu vasıtasıyla her gün iki kez dev balon uçurularak atmosfere bırakılıyor.

Ün, Erzurum Meteoroloji vizyonunu paylaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Erzurum 12. Bölge Müdürlüğünce, sıcak basınç, nem, rüzgar hızı tespitleri için uydu vasıtasıyla her gün iki kez dev balon uçurularak atmosfere bırakılıyor.
Meteoroloji Erzurum 12. Bölge Müdürü Yalçın Ün, Ravinsonde rasatlarının tanıtımı, sistemin işleyişi, cihazlara bağlanışı, veri işleminin gerçekleştirilmesi, kullanım alanları, ülkemizdeki rasatlarla ilgili İHA’ya açıklamalarda bulundu.
Ravinsonde hesaplarının nasıl yapıldığı konusunda değerlendirmelerde bulunan Yalçın Ün, “Balon şişirilerek atmosfere bırakılmak üzere hazır hale getiriliyor. Bu balona küçük bir paraşüt ve onun altına da küçük bir cihaz yerleştiriyoruz. Şişirilen balon atmosfere bırakılıyor. Fırlatılan balon atmosferin her metresini, her mili barında sıcaklık, basınç, nem, rüzgar yön ve rüzgar hızı, rasatlarımızı uydu vasıtasıyla takip ediyoruz ve bilgisayarlarımıza kaydediyoruz” dedi.
Alınan verilerin Ankara’ya merkeze gönderildiğini kaydeden Yalçın Ün, “Ankara’da bulunan Genel Müdürlüğümüzde kalite kontrolünden geçen verilerimiz uluslararası yayına çıkmak üzere dünya meteoroloji merkezlerine gönderiliyor. Ravinsonde balonu atmosfere çıkarken meteorolojik bilgileri eş zamanlı olarak ölçen ve yer istasyonuna gönderen alettir. Ravinsonde cihazı basınç, sıcaklık, nem değerlerini ölçen sensörlerden meydana gelmektedir. Bu sensörler yardımıyla elde edilen bilgiler, önceden belirlenmiş bilgiler sıralaması ile belirli kısa zaman aralığında alıcı yer istasyonuna gönderilir. Rüzgar bilgileri de belirlenir. Bu cihazlar yerden uçuşun son bulduğu yüksekliğe kadar yüksekliğin bir fonksiyonu olarak elde edildiği gözlemlerdir” diye konuştu.
Ülkemizde Ravinsonde cihazları ile ölçümlerin 9 bölgede yapıldığını dile getiren Ün, “İstanbul, Ankara, İzmir, Isparta, Samsun, Kayseri, Adana, Diyarbakır, Erzurum’da bulunuyor. Balon uçuşlardan veri alabilmek için günde iki kere balon fırlatma işlemi yapıyoruz. Saat 14.30 ile gece 02.30 saatleri atmosfere fırlatıyoruz. Bir seferlik uçuş maliyeti 500 TL. dir. Bu fırlatma işleri yerden yaklaşık olarak 30 veya 35 kilometre yüksekliye çıkabiliyor. Fırlatma işleminde balon içerisinde bulunan basınç ile atmosferde bulunan basıncı geçtiği zaman fırlatılan cihazımız patlıyor. Balona bağlı küçük paraşüt ile balona bağlı cihaz kontrollü ve güvenli bir şekilde yere indiriliyor” şeklinde konuştu.

 
Cevizli köyünde yangın
 
Özel tiyatrolara yeni teşvikler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koca’dan personel alımı açıklaması
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul’daki sağlık tesislerinde istihdam ...
Erzurum’da bin 800 kişiye test yapılacak
Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmalar bağlamında TÜİK tarafından ...
Aziziye’de pandemi sonrası ilk nikah
Erzurum’da pandemi yasakları nedeniyle uzun zamandır kapalı olan nikah ...
 
Akdağ, Korona virüsle mücadeleyi değerlendirdi
Akdağ, korona virüsle mücadelenin Türkiye’de ve özellikle Erzurum’da çok ...
Down sendromlu çocukların en güzel heyecanı
Erzurumlu sanatçı Rıdvan Adede yeni şarkısının klibinde down sendromlu ...
“5. Girişimcilik Kampı” için başvurular devam ediyor
Girişimcilik konusunda kadınların hayallerini geçekleştiren İnovasyonda ...
 
Bakan Selçuk tarih verdi
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ilk normalleşme adımlarını ...
Ekşisu doğa hazinesi
8 bin 700 hektar alana sahip olan Ekşisu, birçok kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Erzurum Diplomasi Akademisi 4. yılında
Dört yıl önce Erzurum Büyükşehir Belediyesi himayesinde bir kariyer ve ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri