Kitap okuma oranı teknolojinin de etkisiyle her geçen gün düşüyor. Bu düşüşten en büyük nasibini alanlar ise sahaflar oldu. Yaklaşık 17 yıldır sahaflık yapan Rahmi Kaya, eski okuyucuları mumla aradıklarını söyledi. Sadece yaz mevsimlerinde azda olsa okuyucu olduğunu söyleyen Kaya, Yılın diğer zamanlarında kitapların nerdeyse kapaklarının dahi açılmadığını ifade etti. Kaya, Sahaflıkta genelde takas usulü okumanın olması ve bu şekilde dâhil okuyucunun bu kadar azalmasının gelecek açısından tehlikeli olabileceğini vurguladı.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ DE OLMASA…
Üniversite öğrencileri olması Erzurum kitapçılarının kapanabileceğine dikkat çeken Kaya, “Her alanda yeni, eski ve nadir birçok eser burada bulunuyor. Üniversitenin de açılmasıyla ilk günler biraz kalabalık olmaya başladı. Fakat daha çok bölümlerle, alanlarla ilgili kitaplar soruluyor ve satılıyor. Üniversite hocaların istediği kitaplar ve KPSS-ALES kitapları daha rağbette. Onların ardından tarihi ve edebi kitaplar geliyor. En az satılan ve rağbet görmeyenler ise ansiklopedi tarzı kitaplar.” diye konuştu.
‘RAFLARI KARIŞTIRAN OKUYUCULAR DAHA DEĞERLİYDİ’
Okuyucunun da değişime uğradığını kaydeden Kaya, “İstiyoruz ki eski okuyucular olsun. Tek tek raflara bakıyorlardı. Rafları Karıştırıyorlardı, okuyorlardı. Şimdi kapıyı açıp kitap adı soruyorlar. Şu yazar var mı? Şu kitap var mı? Eski okuyucularımızı adeta mumla arıyoruz. Yerleri çok belli oluyor. 10 sene önce kitap sormuyorlardı. Kendileri direk gelip kitapları karıştırıp, okuyor, hangilerini okurum, okumam diye ayırırlar, sayarlar ve alırlardı. Teknolojinin de etkisi var tabi. Telefonlardan bakanlar değil rafları karıştıran okuyucular bizler için çok daha değerliydi.” dedi.
‘PDF DOSYALAR BULUNAMAZSA SAHAF EVLERİNE GELİYORLAR’
Ayda 1-2 kitap alıp okuduğunu dile getiren üniversite öğrencisi Belma Gözey, toplum olarak kitap okumadıklarını ve her geçen günde kitap okuyan kişi sayısında düşüş olduğunu gözlemlediğini belirtti. Gözey, “Özellikle dijital çağın, teknolojinin etkisiyle insanlar, tablet ve telefonlardan PDF dosyalara ulaşıyorlar. Eğer orada bulamazlarsa, sahaf evlerine geliyorlar. Burada yoksa internetten araştırıp daha ucuza kitap bulmaya çalışıyorlar. Son olarak da kitap evlerine gidip buradan temin ediyorlar.” şeklinde konuştu.