Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Dadaşlar Aziziye’de buluştu
Dadaşlar Aziziye’de buluştu
‘Nene Hatun’un torunu olmaktan gurur duyuyorum’
‘Nene Hatun’un torunu olmaktan gurur duyuyorum’
Oral bölgenin öncelikli projelerine destek istedi
Oral bölgenin öncelikli projelerine destek istedi
Pasinler yolunda kaza: 5 yaralı
Pasinler yolunda kaza: 5 yaralı
Hacımüftüoğlu: ‘Aziziye bağımsızlık destanıdır’
Hacımüftüoğlu: ‘Aziziye bağımsızlık destanıdır’
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
13 Ağustos 2024 Salı - 10:02

Yazıcı’dan kene uyarısı

Dr. Muhammet Lütfi Yazıcı, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bültenin’de yaptığı değerlendirmede, “Hastalığın görüldüğü bölgelerde hayvancılıkla uğraşanlar eldiven, gözlük gibi koruyucu kullanmalıdır.' dedi

Yazıcı’dan kene uyarısı

Yazıcı’dan kene uyarısı


 

Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü hekimlerinden Dr. Muhammet Lütfi Yazıcı, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının, virüsün alınma şekline bağlı olarak 1-14 gün sürebilen kuluçka döneminden sonra ortaya çıkabileceğini ifade ederek, “ Enfekte kan ve vücut sıvılarıyla temas sonucu bulaşmalarda ise bu süre 5-6 gün, en fazla 13 gün olabilmektedir. Hastalığın belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal yer alır. İlerleyen dönemde tüm vakaların neredeyse dörtte üçünde hastalığın üç veya en fazla yedinci gününde cilt kanaması, diş eti kanaması, burun kanaması, mide-bağırsak kanaması ve beyin kanaması görülmektedir.” dedi.
“Vücudu örten giysiler giyilmeli”
Genel olarak hastalığa bağlı ölüm oranlarının yüzde 30-50’lere ulaşabildiğini anlatan Yazıcı, “En sık ölüm sebebi organ yetmezliği (kalp, beyin, karaciğer, böbrek, akciğer), beyin içi kanama ve diğer iç kanamalar. Kene yönünden riskli; tarla, bahçe, orman ve piknik alanı gibi alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek amacıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, uzun kollu kazak veya gömlek ile uzun paçalı pantolonlar, uzun çorap ve bot tercih edilmeli, giysiler düzenli olarak kene varlığı açısından kontrol edilmelidir. Kişi riskli alanlardan dönünce kendisinin ve varsa çocuklarının vücudunda özellikle kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkasında kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile çıkarmalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilir. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.” şeklinde konuştu.
“Kene çıplak el ile öldürülmemeli”
Dr. Muhammet Lütfi Yazıcı, Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Bültenin’de yaptığı değerlendirmede, “Hastalığın görüldüğü bölgelerde hayvancılıkla uğraşanlar eldiven, gözlük gibi koruyucu kullanmalıdır. Hastalıkla mücadelede bir diğer önemli nokta ise hastalığın görüldüğü bölgelerde kene sayısının kontrolü amacı ile uygun kimyasal ilaçlarla tarlaların ilaçlanmasıdır. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini almalıdır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini, kanını emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır. Kene ısırmasından sonra şiddetli baş ağrısı, nefes darlığı, kalp çarpıntısı, kusma, kas ağrıları ya da vücudunuzun herhangi bir bölgesinde felç bulguları ortaya çıkarsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanız hayati bir önem taşımaktadır.” dedi.
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Nedir?
Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi, viral (virüsün neden olduğu) hemorajik (kanamalı) ateşler grubundan bir hastalıktır ve yakın zamanda ülkemizde yüzlerce vakanın görülmesi sebebiyle de önem kazanmıştır. Keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi şikayetler ile seyrederek tedavisiz kalındığı durumlarda ölüme neden olabilen, hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Sıklıkla kene tutunması sonucu bulaşmaktadır. Hastalık aynı zamanda hasta kişilerin veya virüslü hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına korunmasız temasla da bulaşabilmektedir. Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır." denildi.

 
Havalimanı yolunda trafik kazası: 4 yaralı
 
Tek hayali yeniden görmek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
 Algan Paşa’ya veda yemeği
30 Ağustos’ta Korgeneral rütbesine terfi edecek olan, 9'uncu Kolordu ve ...
Alipaşa’da kentsel dönüşüm
Büyükşehir Belediyesi, Gürcükapı semtindeki Habibbaba Türbesi çevresinde ...
Büyükşehir Estetik Kurulu oluşturdu
Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel kimliğini yeniden kazandırmak, ...
 
Işıkhan’dan İş – Pozitif Projesi açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, İş-Pozitif ...
ASHM’den 9 bin 189 kişiye destek
Erzurum'da Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü vasıtasıyla 9 bin 189 kişiye destek veriliyor.
Sağlıkçıların sessiz yürüyüşleri 39. Haftasında
Erzurum'da, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını protesto etmek için sağlıkçılar ...
 
Çölyak hastaları piknikte buluştu
Erzurum'da çölyak hastaları bir araya geldi, hem sorunlarını paylaştılar ...
Erzurum'da gıda üreten 350 işyerine denetim
Erzurum’da yem, gıda ve gıda ile temas eden madde malzeme üreten işletmelere ...
Samancı, Roblox'un olumsuz etkilerini değerlendirdi
Eğitimci Abdullah Samancı, Roblox'un çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini değerlendirdi.
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri