Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Sokak hayvanları mercek altında
Sokak hayvanları mercek altında
Erzurum Halk Kültürü Derneği faaliyetlerine yeniden başladı
Erzurum Halk Kültürü Derneği faaliyetlerine yeniden başladı
Sekmen'den yerel kalkınma değerlendirmesi
Sekmen'den yerel kalkınma değerlendirmesi
ATAUNİV'den spora bilimsel destek
ATAUNİV'den spora bilimsel destek
Yangınzede Sağsöz: 'Sonuna kadar bekleyeceğiz'
Yangınzede Sağsöz: 'Sonuna kadar bekleyeceğiz'

Ali Kemal Koçak

İstiklal’in Şairi: Mehmet Akif ve 104 Yılın Mirası
12 Mart 2025 Çarşamba

Bugün, 12 Mart 2025. İstiklal Marşı’mızın kabulünün 104. yıl dönümü. Bir milletin ruhunu dizelere döken, o dizelerle cihana “Ben varım!” diye haykıran Mehmet Akif Ersoy’un gölgesinde toplanma vakti. Akif, kalemiyle değil, yüreğiyle yazdı; kâğıda değil, milletin alnına kazıdı o mısraları. “Korkma!” diye başlayan bir destan, 104 yıldır korkusuzluğun simgesi oldu.

Akif, milleti bir nakış gibi işledi şiirlerine. Onun için millet, kuru bir kalabalık değil, bir iman ocağı, bir şeref kalesiydi. “Çanakkale Şehitlerine” derken, “Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!” diye seslendiğinde, milletin her ferdini bir sancak gibi yüceltti. O mısralarda ne bir bez parçası dalgalanır, ne bir kuru gurur; orada bir milletin kanla yazılmış kaderi vardır. “Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez!” dediği yer, milletin birliğini, beraberliğini çelikten bir zincir gibi anlattığı yerdir.

İstiklal Marşı, Akif’in millete hediyesi değil, milletin Akif’e dikte ettiği bir yemindir. O, “Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım” derken, Türk’ün tarihine bakar, zincir vurulamaz bir ruha selam çakar. “Hangi çıldırın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!” diye haykırışı, milletin esarete karşı isyanıdır. Akif’in milleti, ne ırka, ne soya dayanır; o, imanla yoğrulmuş, hürriyetle şekillenmiş bir millettir. Safahat’ında, “Milletim uğruna ben n’olmuşum, n’olursam ol!” derken, kendini değil, milleti baş tacı eder.

Bugün, 104 yıl sonra, İstiklal Marşı’nı okurken göğsümüz kabarır, gözlerimiz dolar. Çünkü o mısralar, sadece bir marş değil, bir milletin nabzıdır. Akif, “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” derken, duasıyla bile milleti düşünür. O, milletin şairiydi; çünkü milletin derdiyle dertlendi, milletin sevinciyle coştu. “Asım’ın Nesli” dediği gençlik, onun gözünde milletin istikbaliydi; imanlı, ahlaklı, cesur bir nesil.

Ey Türk milleti! Akif’in dizeleriyle kendine bak: “Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet; Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal!” Bu sözler, 104 yıldır kulaklarımızda çınlıyor, yüreklerimizde yanıyor. Mehmet Akif, bir şairden öte, milletin vicdanı, milletin sesi oldu. Onu anmak, İstiklal Marşı’nı anmak, milleti anmaktır. 104 yıl değil, 104 asır geçse de Akif’in mısraları, bu milletin ruhunda bayrak gibi dalgalanacak. Allah, bu millete Akifler nasip etsin; Allah, bu milleti ebediyen hür kılsın!

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
PALANDÖKEN
YAZARLAR
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Aydemir’den Sert Uyarı: Siyaset Sokakta Değil, Sandıkta Yapılır
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hızlı Tren Haritasında Büyük Bir Boşluk: Erzurum
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Ateş nereden tutuşuyor?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Erzurum’da Tarih Yürüyüşü yahut 3 Temmuz’un Sırrı
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yüce kitabımız Gölgesinde
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Sıkıntının Sıkıntısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’un Türkiye Yüzyılı Önceliği:

Göçün Önlenmesi
Milletvekili Sayısının Yeniden Yükselmesi
Raylı Sistem
Türk Dünyası Merkezi Konumunu Alması
Tarımsal Sanayi Merkezi Olması
Erzurum İmaj ve Algısının Güncelleştirilmesi
Yeni Stadyum
Erzurum’un Eski Mahallelerine Yeniden Kavuşması
Betonlaşmanın durdurulması
Hepsi


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri