Bingöl’de 15-16 Ekim 2015 tarihlerinde, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımlarıyla gerçekleştirilen 3. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı sona erdi.
Bingöl Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve Bingöl Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansı işbirliğiyle gerçekleştirilen ’Demokratikleşme ve Sürdürülebilir Kalkınma’ temalı konferansın açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kalkınma modeli ve sürdürülebilir kalkınmanın önemine değindi. Yılmaz, “Çevresine açık olan yapılar, her zaman daha fazla gelişirler. Ama içine kapanan, sadece kendi iç tartışmalarıyla meşgul olan kurumlar, yeterince gelişemezler. Ne kadar etkileşimi artırırsanız, dış dünyayla, çevresiyle ne kadar kanallar oluşturursanız, o kadar gelişme yolunda ilerleme kaydedersiniz” diye konuştu. Yılmaz, bütün dünyanın sürdürülebilir kalkınma kavramı etrafında kalkınmayı tarif ettiğini, sürdürülebilir kalkınmanın da ekonomik, sosyal ve çevre boyutu olduğunu söyledi.
“NE KADAR DEMOKRATİKLEŞİLİRSE O KADAR KALKINMA OLUR”
Konuşmasında, demokratikleşme konusuna da değinen Yılmaz, kalkınma ile demokratikleşmenin iç içe olduğunu ifade ederek, “Ne kadar demokratikleşirseniz, temel hak ve hürriyetleri ne kadar genişletirseniz, insanları ne kadar karar alma süreçlerine katarsanız, toplumun tabanını ne kadar yönetime yansıtırsanız, milli iradeyi ne kadar güçlendirirseniz, kalkınma süreçlerini de o ölçüde güçlendirmiş, geliştirmiş olursunuz” diye konuştu.
DEMİR: “HAYATA DOKUNAN PROJELERİMİZ DEĞER KATIYOR”
Konferansta konuşan, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan DEMİR, DAP İdaresince yürütülen projelerle bölge insanının hayatına dokunmayı ve dokundukları her hayata ise değer katmayı amaçladıklarını söyledi. Demir, “Yerelden ulusal kalkınmayı hedefliyoruz” dedi.
Konuşmasında, 2014-2018 yıllarını kapsayan DAP Eylem Planı’nda 5 gelişme ekseni altında yer alan 126 eylemi açıklayan Başkan Demir, “Gelir düzeyi düşük bölgemizin şartlarını iyileştirerek, onları kalkınma sürecimize ve rekabet gücümüze katkı sağlamalarını hedefliyoruz. Bu amaçla bölgemizin sahip olduğu olanakları ve mevcut potansiyellerini harekete geçirmek üzere bölgemize özgü, farklı nitelikte politikalar geliştiriyoruz” dedi.
GIDA VE TARIMDA VERİMLİLİK
Öncelikleri arasında gıda ve tarımda verimliliğin artırılması olduğunu belirttiği konuşmasında, ağırlıklı olarak destekledikleri küçük ölçekli tarımsal sulama projelerinden söz eden Başkan Demir, “2013-2015 yılları arasında, DAP İdaresi olarak, 468 adet küçük ölçekli tarımsal sulama projesini destekleyerek, 845 bin dekar araziyi sulamaya açtık. Bu sayede tarımda verimlilik artmıştır” dedi. Demir, daha sonra, DAP İdaresi’nin 3 yılda bölgede finansman sağladığı projeleri, elde edilen sonuçları ve harcanan toplam finansman miktarını da katılımcılara aktardı.
KONFERANS BAŞLIKLARI
Konferansta, "Demokratikleşme ve Sürdürülebilir Kalkınma”, “Bilgi ve Yenilik Ekonomisi”, “Bölgesel Kalkınma Uygulama ve Araçları”, “Bölgesel Kalkınmada Finans”, “Bölgesel Kalkınmada Lojistik”, “Doğu Anadolu Projesi (DAP) ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)”, “Küreselleşme ve Bölgesel Kalkınma”, “Sosyal Kalkınma Politikaları”, “Üniversite-Sanayi İşbirliği”, ”Yerel ve Bölgesel Dinamikler”, “Kentleşme ve Çevre Sorunları”, “Adalet ve Kalkınma”, “Doğal Kaynakların Yönetimi”, ve “Sivil Toplum ve Bölgesel Kalkınma" konuları işlendi.
İki gün süren konferansa, akademi ve araştırma dünyasından 170 bildiri özeti gönderildi. Konferansa Türkiye, Malezya, İsveç, İrlanda, Singapur, Litvanya, ABD ve İngiltere’nin olduğu dokuz ülkeden 23 davetli konuşmacı olarak katıldı.