Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Soğuk rekoru Tekman’daydı
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
Erzurum camilerinde 1001 Hatim buluşması
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
 Erzurum İl Sağlık’tan doğum sonrası bakım eğitimi
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
Yurdagül’den birlik ve beraberlik vurgusu
Hacımüftüoğlu’ndan 3 aylar mesajı
Hacımüftüoğlu’ndan 3 aylar mesajı
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
6 Ağustos 2015 Perşembe - 17:15

Erzurum, kadın hastalığı ameliyatları ile öne çıkacak

Cerrahinin geldiği son nokta olan robotik cerrahi , Erzurum’da da kullanılmaya başlandı.

Erzurum, kadın hastalığı ameliyatları ile öne çıkacak

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kumtepe, “Robotik cerrahide de aslında jinekoloji alanında öncelikli kullanılmaya başlanmıştır. Robotik ameliyatlar dünyada artık kadın hastalıkları alanına doğru kaymaya başlamıştır. Amerika’da artık jinekolojik vaka sayısı Ürolojik ameliyat sayısını geçmiştir. Erzurum'da ilk robotik  ameliyatları Kadın Doğum vakaları ile yaptık. Robotik cerrahide kadın doğumun lider olması için sonsuz enerji ve isteğimiz var” dedi.

Cerrahinin geldiği son nokta olan robotik cerrahi , Erzurum’da da kullanılmaya başlandı. Robotik cerrahi, hastalarda büyük yara izi olmaması, ameliyatta ciddi kanama görülmeyişi, minimal invaziv olduğu için enfeksiyon riskinin çok düşük olması, özellikle büyütme sağladığı için dokulara az zarar veriliyor olması, hastanın erkenden taburcu edilebilmesi gibi avantajlar sağlıyor.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kumtepe, Erzurum’da robotik cerrahi ile ameliyat imkanı olmasının bölge açısından önem taşıdığını kaydederek, “Erzurum, gerek Üniversite Hastanesi, gerekse Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi ve Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi ile tüm Doğu Anadolu Bölgesi’ne hizmet veren ve bir çok koplike vakanın takip edilebildiği önemli bir merkezdir. Robotik cerrahi ameliyatlarının yapılıyor oluşu ciddi bir prestij ve güven kaynağı olmuştur. Sadece çevre illerden değil Türkiye'nin her tarafından gelen hastalara hizmet vermeyi hedefliyoruz” dedi.

Prof. Yakup Kumtepe, hastaların ameliyatlarda robotik cerrahinin kullanılmasından mutlu olduğunu belirterek, “Öncelikle inanamıyorlar ve çekimserlik gösteriyorlar. Ancak olayı kavrayınca kolayca operasyonu kabul ediyorlar ve çevrelerine robotla ameliyat olduklarını gururla anlatıyorlar” diye konuştu.

Prof. Dr. Kumtepe, özellikle kanser ameliyatlarının başarı ile yapıldığını vurgulayarak, “Laparaskopi ve açık cerrahi ile abdominal yolla yaptığımız tüm ameliyatları robotik cerrahi ile gerçekleştirebiliriz. Ama asıl önemli olan laparaskopik ve açık cerrahi ile yapılaması zor olan kanser ve ileri düzeyde organların birbirine yapışık olduğu vakalara daha hassas yaklaşabilme özelliğidir” dedi.

“ERZURUM KADIN HASTALIĞI AMELİYATLARI İLE ÖNE ÇIKACAK”

Prof. Dr. Kumtepe, Erzurum’un robotik cerrahi ile kadın hastalığı ameliyatlarında öne çıkacağını kaydedierek, ‘’Biz ilk vakalarımızı Histerektomi (rahmin alınması) ameliyatları ile planladık. Miyom , endometrial hiperplazi (rahim içi zarı kalınlaşması) kanser, tedaviye dirençli kanamalar, tümör, eşlik eden prolapsus (genital organların sarkması) gibi toplam 13 vaka gerçekleştirdik. Hepsi şifa ile taburcu oldular. Laparaskopik cerrahiyi dünya tıbbının hizmetine sokan kadın doğum uzmanlarıdır. Buradan diğer bölümlerin kullanımına geçmiştir. Robotik cerrahide de aslında jinekoloji alanında öncelikli kullanılmaya başlanmıştır. Robotik ameliyatlar dünyada artık kadın hastalıkları alanına doğru kaymaya başlamıştır. Amerika’da artık jinekolojik vaka sayısı Ürolojik ameliyat sayısını geçmiştir. Erzurum'da ilk robotik  ameliyatları Kadın Doğum vakaları ile yaptık. Robotik cerrahide kadın doğumun lider olması için sonsuz enerji ve isteğimiz var” şeklinde konuştu.

Türkiye’de tıp ve cerrahinin dünyayla yarışabilecek düzeyde olduğunu dile getirerek, Prof. Dr. Yakup Kumtepe, “Övünerek söylemeliyim ki cerrahi alanda çok ilerideyiz. Bu durumu güncel tutmak ve bu yarışın dışında kalmamak için teknolojiyi kullanmak çok önemlidir. Böylece cerrahide tüm alanlarda önemli gelişmeler sağlayabiliriz. Bu durum aynı zamanda bir sağlık turizmi açısından da önemli. Teknolojiyi kullanmak ek bir yatırım ,haliyle para gerektiriyor. Bunu harcamaktan ülke sağlık yatırımını yöneten üniversite, devlet hastahaneleri ve özel sağlık hizmetleri kaçınmamalıdır. Dünyada şu anda 4 bine yaklaşan robot var. Bunun 33 kadarı Türkiye’de ve önemli kısmı İstanbul’ da kullanılıyor. Bu sayı her tarafa yayılmalı ve SGK kapsamında olmalıdır. Ayrıca robotik cerrahinin önemli kısmının devlet hastahanelerinde yapılmakta olduğu sevindiricidir” dedi.

 
ŞEHİRDER’den 100. Yıl Parkı tepkisi
 
Oltu Taşı için yeni konsept
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memur-Sen açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına ...
Güllüce’den çevre hassasiyeti
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, “Yönetmeliklerdeki sınır değerlerin ...
Şaşılacak iş..!
M.COŞKUBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteklediği programlara ...
 
Ürkütücü tablo
Türkiye’de 2014 yılında güvenlik birimine mağdur olarak 131 bin 172 çocuk ...
Hac heyecanı başladı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bu yıl hac organizasyonunda ...
İcat parasızlıktan kağıt üstünde kaldı
Uzman Dr. Ahmet Karakaya ile Ziraat Mühendisi Memet Solak yatalak hastalarda ...
 
GHSİM'de öncelik hizmette kalite
Erzurum GHSİM personeline ISO 9001:2008 kalite yönetim belgesi eğitimi veriliyor.
Görmez gündemi değerlendirdi
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Şehitlerimize karşı en ...
‘İslam Dünyası’nda doğru bilgiye ihtiyacımız var’
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Yurtdışı ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri