Türkiye genelinde stratejik mekânsal plan çalışmalarına başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce bakanlık olarak insanlarda çevre duyarlılığını artırmaya yönelik projeler hayata geçireceklerini anlattı.
Çevre bilincinin; kendi kültürümüze, tarihimize, inancımıza, aile terbiyemize dayandığını söyleyen Bakan Güllüce “Tabi her iyi şeyi istismar eden ortamlar oluşabilir, gruplar, kişiler oluşabilir. Çevreye sahip çıkan, çevreyi koruyan, çevreye duyarlılığı artıran, bir karıncayı bile canlıdır diye koruma hassasiyeti gösteren çevrecilerin çoğalmasını istiyoruz. Bunu istismar edip bununla 'hükümete çarparım', bununla 'hükümete toslarım', bununla 'hükümeti yıpratırım' diyen tabi ki marjinal grupları bunlardan ayırmamız lazım.” dedi
Bakan Güllüce, şöyle konuştu:"Türkiye'nin genelinde kentsel dönüşümü yapmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizin çok büyük bir alanı, yüzde 90'ı deprem kuşağı altında. Çünkü depremin yanı sıra inşaat tekniği bakımından geçmişte güzel yapılaşma olmamış. Çöküntü alanlarımız çok fazla. Türkiye havalanan, gelişen, dünyanın çok iyi parlayan yıldızı noktasına geldi. Artık o çöküntü şehirlerin olduğu Türkiye, Türkiye'ye yakışmıyor. O yüzden modern, yaşanabilir, huzurlu şehirler, yeşili, ağacı, çevresi çok olan ve modern dünyada insanların ihtiyaçlarını karşılayabilecek şehirler yapmak zorundayız. Bunu ancak dönüşümle yapabiliriz. Deprem veya deprem dışı sebeplerle kentsel dönüşümü teşvik ediyoruz."
Bakan Güllüce, Türkiye'de çöp sorununu 2023 yılına kadar çözmeyi hedeflediklerini belirterek, vahşi depolama sisteminin çok çirkin ve Türkiye'ye yakışmayan bir uygulama olduğunu sözlerine ekledi.