Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şimşek 2024 yılını değerlendirdi
Şimşek 2024 yılını değerlendirdi
Siyasilerden Ferdi Tayfur için taziye mesajı
Siyasilerden Ferdi Tayfur için taziye mesajı
Bahçeli: Ferdi Tayfur’un vefatı bir parçamı alıp götürdü
Bahçeli: Ferdi Tayfur’un vefatı bir parçamı alıp götürdü
Erdoğan: ‘Üstad davamızın abide isimlerinden’
Erdoğan: ‘Üstad davamızın abide isimlerinden’
Erdoğan’dan Ferdi Tayfur için taziye mesajı
Erdoğan’dan Ferdi Tayfur için taziye mesajı
HABERLER>EKONOMİ
5 Kasım 2013 Salı - 01:29

İşte Erzurum’un TÜFE’si

MAHMUT AKDAĞ-ÖZEL-TÜİK Ekim ayı TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, Ekim 2013 döneminde fiyatlar Eylül ayına göre yüzde 1.67 oranında arttı.

İşte Erzurum’un TÜFE’si

TÜİK Ekim ayı TÜFE verilerini açıkladı. Erzurum İstatistik Bölgesi’nde, Ekim 2013 döneminde fiyatlar Eylül ayına göre yüzde 1.67 oranında arttı. Yıllık fiyat artış oranının yüzde 7,26 olarak hesap edildiği TRA1 KUDAKA Bölgesi’nde, fiyatlar 10 ayda yüzde 7,35 oranında artarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 7,37 olarak belirlendi..

TÜRKİYE ORTALAMASI VE ERZURUM

TÜFE verileri bazında, Türkiye ortalamasına göre, Erzurum İstatistik Bölgesi’nde enflasyon, aylık bazda yüzde 0.13,  10 aylık bazda yüzde 0.45 oranında düşük, yıllık ölçütte yüzde 0,45, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında yüzde 0.05 düzeyinde yüksek çıktı.

AĞRI BÖLGESİ

TRA2 Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan istatistik çevresinde aylık bazda fiyatlar yüzde 1,29 oranında artış gösterdi. Bu bölgede yıllık fiyat artış oranı yüzde 6,81, 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı ise yüzde 7,14 olarak kaydedildi. Ağrı Bölgesinde fiyatlar Aralık 2012’ye göre de yüzde 6,05 oranında artış kaydetti.

MALATYA BÖLGESİ TÜFESİ

Malatya istatistik Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda eylül ayına göre yüzde 1,93 oranında artış gösterdi. TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli İstatistik Bölgesi’nde 10 aylık bazda yüzde 6,23, yıllık bazda yüzde 8,72 oranında fiyat artışı gözlendi. Malatya bölgesinde 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranı da yüzde 7.71 olarak belirlendi.

VAN BÖLGESİ TÜFESİ

TÜİK verilerine göre, Ekim 2013 döneminde, TRB2 Van, Muş, Bitlis, Hakkari Bölgesi’nde fiyatlar aylık bazda yüzde 1,74 oranında yükseldi. Van bölgesinde 2012 aralık ayına göre aylık enflasyon yüzde 6,41, yıllık enflasyon yüzde 8,07 ölçeğinde çıkarken, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranını ise yüzde 6,95 düzeyinde oldu.

BÖLGENİN ENLERİ

Doğu Anadolu Bölgesi illerini içeren 4 istatistik bölgede Ekim ayı bazlı TÜFE’nin en yüksek olduğu bölgeler aylıkta yüzde 1.93 ile Malatya Bölgesi, 2012 yılı aralık ayına göre yüzde 7,35 ile Erzurum bölgesi, Yıllıkta yüzde 8,72  ile Malatya Bölgesi, 12 aylık ortalamalara göre fiyat değişim oranında da yüzde 7.71 ile Malatya bölgesi oldu.

TÜFE 1,80, ÜFE İSE 0,69 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Ekim ayında yüzde 1,80, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) ise yüzde 0,69 arttı.

ENFLASYON EKİM'DE YÜZDE 1.80 ARTTI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2013 Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) 2013 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,80, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,90, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,32 artış gerçekleşti.
EN YÜKSEK ARTIŞ GİYİM VE AYAKKABIDA GERÇEKLEŞTİ
Aylık en yüksek artış yüzde 9,56 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle 2013 yılı Ekim ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,91, ev eşyasında yüzde 1,58, lokanta ve otellerde yüzde 0,94, eğlence ve kültürde yüzde 0,62 artış gerçekleşti.
Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,73 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2013 yılı Ekim ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,41 ile çeşitli mal ve hizmetler oldu.
Yıllık en yüksek artış yüzde 14,30 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE)’ bir önceki yılın aynı ayına göre gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 11,13), eğitim (yüzde 10,14), lokanta ve oteller (yüzde 9,42), giyim ve ayakkabı (yüzde 9,12) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.
AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ HATAY, KAHRAMANMARAŞ VE OSMANİYE'DE OLDU
İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) Düzey 2’de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) (yüzde 8,38) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) (yüzde 10,59) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) (yüzde 8,56) bölgesinde gerçekleşti.
ÜFE YÜZDE 0,69 ARTTI
Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), 2013 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,69, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,15, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,77 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 3,93 artış gösterdi.
Tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,59 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 2,71 düşüş gerçekleşti. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,36, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,03 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,30 artış gerçekleşti.
EN YÜKSEK ARTIŞ HAM PETROL VE DOĞALGAZDA
Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,15 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,08 düşüş, elektrik, gaz ve su sektöründe ise yüzde 0,24 artış gerçekleşti.
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğal gaz çıkarımı (yüzde 4,51), giyim eşyası imalatı (yüzde 2,28), taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünleri (yüzde 2,20) alt sektörleri oldu. Buna karşılık kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri (yüzde -3,92), basım ve yayım (yüzde -2,60), makine ve teçhizat imalatı, b.y.s (yüzde -2,25) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

ÜFE VERİLERİ

ÜFE ise, 2013 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,69, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,15, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,77 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 3,93 artış gösterdi.Tarım sektörü endeksinin de,bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,06, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,59 artış gösterdiği belirtilerek, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 2,71 düşüş gerçekleştiği kaydedildi. Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,36, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,03 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,30 artış gerçekleştiği belirtildi. Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimlerine göre madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,15, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 0,24 artış gerçekleşirken, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,08 düşüş gerçekleştiği ifade edildi. En yüksek artış ise ham petrol ve doğalgazda yüzde 4,51, giyim eşyası imalatında 2,28, taşocakçılığı ve diğer madencilik ürünlerinde yüzde 2,20 alt sektörleri olarak açıklandı.

 
Erzurum Fikir Kampı tamamlandı
 
El Kaide operasyonu: 16 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracatın yüzde 43’ü Azerbaycan’a
M.AKDAĞ-ÖZEL-Erzurum’dan on ayda en fazla tutarda ihracat Azerbaycan’a ...
Erzurum'dan ihracatın ‘en’leri açıklandı
M,AKDAĞ-ÖZEL-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İhracatçı Firmaların Sektör ...
KUDAKA’dan tarımsal açılım
M.AKDAĞ-Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarımsal projelere desteğini sürdürüyor.
 
Ehram Dünya’ya tanıtılacak
Nostaljik bir kültürel değer olarak yörede kaybolmaya yüz tutan ehram ...
Erzurumlu besicilerin yüzü gülüyor
Kurban Bayramı sonrası Erzurum hayvan pazarında yaşanan hareketlilik besicilerin yüzünü güldürdü.
Erzurum'dan İhracatta ekim rekoru
MAHMUT AKDAĞ-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ekim ayı ihracat verilerini ...
 
Erzurum Bölge ortalamasını geçti
M.AKDAĞ-Erzurum’da bu yılın 9 aylık ihracat değerleri artış oranı Doğu ...
Ekonomide şehirlerarası işbirliği
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından Kayseri’ye düzenlenen ...
‘OSB İl ekonomisinin kalbi’
Vali Altıparmak Kalekim’in Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete geçirdiği ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri