Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tavlaşoğlu projelerini paylaştı
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
Tekin: ‘Öğretmenlerin önerileri çok önemli’
İspir’de feci kaza: 1 ölü
İspir’de feci kaza: 1 ölü
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
Seçim güvenliği masaya yatırıldı
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
AK Parti Oltu’da iftarda buluştu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
23 Temmuz 2020 Perşembe - 05:23

Fatih’in mirasına vefa

Karaismailoğlu, “Tıpkı o gün olduğu gibi 24 Temmuz 2020 tarihinde de ellerimizi semaya, kalplerimizi duaya açacağız. Bu tarihi anı ölümsüzleştirmek için ‘Ayasofya Camii’nin ibadete açılışı’ konulu pullarımızı ve ilkgün zarfını tedavüle sunacağız.' dedi

Fatih’in mirasına vefa

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ayasofya’nın müze olmaktan çıkarılıp tekrar cami olarak ibadete açılmasının tarihe geçecek önemli bir karar olduğunu belirterek, “86 yıllık hasretin vuslatla sonuçlandığı, tarihe damga vuracak önemli bir dönüm noktasına tanıklık ediyoruz. Liderliği ve iradesiyle Türkiye’yi dünya liginde zirveye taşıyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşuyla Ayasofya’yı özlediği kimliğine kavuşturuyoruz. 1453’deki ilk cuma namazında olduğu gibi 24 Temmuz’da da ellerimizi semaya, kalplerimizi duaya açacağız. Bu tarihi anı ölümsüzleştirmek için ‘Ayasofya Camii’nin ibadete açılışı’ konulu pullarımızı ve ‘ilkgün’ zarfını tedavüle sunacağız“ dedi.
Bakan Karaismailoğlu, İstanbul’un 1453 yılındaki fethinin ardından Ayasofya’nın ikinci kez camiye dönüştürülerek ibadete açılmasının tarihin şanlı sayfaları arasında yerini aldığını vurgulayarak, “Allah’a hamdolsun ki Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülerek ibadete açılması, uluslararası arenada Türkiye’nin gücünün göstergesi olmuştur. Tarihimize olan bağlılığımız, milletimize olan inancımız ve atalarımızın emanetine olan saygımız doğrultusunda bugüne kadar Ayasofya başta olmak üzere kırmızı çizgilerimizden hiçbir zaman asla taviz vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz” dedi.
Karaismailoğlu, Danıştay’ın Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesini sağlayan 1934 tarihli Bakanlar Kurulu düzenlemesini iptal etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ayasofya'nın yeniden cami olarak hizmete açılmasını sağladığını belirterek, “Liderliği ve iradesiyle Türkiye’yi dünya liginde zirveye taşıyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı duruşuyla Ayasofya’yı özlediği kimliğine kavuşturuyoruz. Böylece Ayasofya, tarihimizde ikinci kez 86 yıl aradan sonra cami olarak hizmet vermeye başlayacak. Gönülleri fetheden bu kararı için Sayın Cumhurbaşkanımıza milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Bakan Karaismailoğlu, Ayasofya’nın yeniden vakfiyesine uygun hale gelmesinden mutluluk duyduklarını kaydederek, vatandaşların Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasını olağanüstü bir sevinçle karşıladığını görmekten de büyük gurur duyduklarını dile getirdi. 86 yıllık hasretin vuslatla sonuçlandığı, tarihe damga vuracak önemli bir dönüm noktasına tanıklık edildiğinin altını çizen Karaismailoğlu, “Ecdadımızdan devraldığımız bu mirası nasıl koruyup kollayarak geleceğe taşıdığımıza dünya tanıklık edecektir" dedi.
BU ÖZEL GÜNÜN ANISINA PUL BASILACAK
29 Mayıs 1453'te Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul'u fethettikten sonra 1 Haziran 1453 günü İstanbul'daki ilk cuma namazını Ayasofya’da kıldığını ve Ayasofya'nın Osmanlı yönetimi altında cami olarak hizmet vereceğini duyurduğunu anımsatan Bakan Karaismailoğlu, “Tıpkı o gün olduğu gibi 24 Temmuz 2020 tarihinde de ellerimizi semaya, kalplerimizi duaya açacağız. Bu tarihi anı ölümsüzleştirmek için ‘Ayasofya Camii’nin ibadete açılışı’ konulu pullarımızı ve ilkgün zarfını tedavüle sunacağız. Bu kapsamda PTT tarafından hazırlanan iki çeşit pulun her biri 100’er bin adet, ilkgün zarfı ise 2 bin 500 adet basıldı” diye konuştu.
ÖZGÜRLÜK MESAJI OLACAK
Karaismailoğlu, birinci pulda Ayasofya’nın İstanbul’un fethi ile birlikte Osmanlı topraklarında cami olarak ibadete açılması nedeniyle İstanbul silüeti ile birlikte betimlendiğini, diğer pulun ise Ayasofya Camii’nin tekrar özgürlüğüne kavuştuğu mesajını vermek için üzerindeki uçan kuşları ve özgürlüğü temsil eden figürleri içerdiğini anlattı.

 
"İlk destek, kardeş Türkiye'den geldi"
 
Bakanlık Gülistan için seferber oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATAUNİ yakın tarihe ışık tuttu
Atatürk Üniversitesi, Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi ...
Ehram geleneği yaşatılıyor
Bayburt'ta, Anadolu'da el tezgahlarında dokunan ve birçok yörede kadınların ...
Erzurum Marşı güncelleştirildi
Sıtkı Dursunoğlu tarafından 1918 yılında yazılan marş, Devlet Tiyatrolarından ...
 
Anadolu’da bulgur kaynatma geleneği hala diri
Kırsal kesimlerde oldukça yaygın olan bulgur kaynatma işlemi, kurulan ...
'Türkî-i Basît Şairi Edirneli Nazmî' yayımlandı
Ulusal ve uluslararası düzeydeki akademik ve bilimsel çalışmalar ile yayıncılık ...
Kıbrıs Gazileri 46’ıncı yıl coşkusunu paylaştı
Kuzey Kıbrıs Barış Harekatının 46.yıldönümü Türkiye Muharip Gaziler Derneği ...
 
İslam Dünyasında büyük sevinç
İslam dünyasından dini liderler, Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılması ...
EMS, ‘Sokakta’yla Akçabat sahnesinde
Akçaabat Belediyesinin Açık Hava Tiyatro Günleri, senaryosu Dario Fo'ya ...
AYK’den 3 yeni eser
Temmuz ayında “Tanin Gazetesinde Çanakkale Savaşları”, "Türkiye'ye Amerikan ...
 
PALANDÖKEN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri